VIDEO | Ore dramatice la școala evacuată din București: „Fiica mea nu putea să respire. Țipau copiii, nu știau de capul lor”

S-au scurs ore dramatice la o școală gimnazială din Capitală, după ce peste 20 de elevi s-au intoxicat cu o substanță încă necunoscută. Pe rând li s-a făcut brusc rău și numai când au venit pompierii și medicii s-a aflat că o firmă angajată de primărie făcuse ieri o dezinfecție. Grav e că nimeni nu a avertizat părinții, mai ales că-n primele 24 de ore după o astfel de operațiune nu ar fi trebuit să intre nimeni în clădire. 18 copii au ajuns la spital din pricina gazelor toxice pe care le-au inhalat.

D.S., marți 21 ianuarie 2020 , 19:31

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Teroarea s-a instaurat în școala 133 din sectorul 4, marți după-amiază, la scurt timp după ce o elevă de clasa a șaptea s-a plâns că simte o apăsare în piept și nu mai poate respira. În loc să sune la 112, profesorii au alertat părinții fetei să vină să o ia acasă.

Mama tinerei „Nu putea să respire, avea o stare de vomă. Și am venit să o iau. Curtea școlii era plină de copii. Țipau părinții, bunicii, copiii, nu știau de capul lor”.

Câteva minute au trecut până când toți colegii adolescentei aveau aceleași simptome de speriat. Înainte să li se facă brusc rău, au spus că simt miros înțepător ce părea a fi insecticid. Abia atunci conducerea instituției a realizat cât de gravă e situația și au chemat salvatorii.

Citeste si: VIDEO | Sute de elevi de la o școală din București, evacuați după dezinfecție. 15 dintre ei au ajuns la spital

24 de elevi au avut nevoie de îngrijiri medicale în ambulanțe, iar 18 dintre ei au fost transportaţi la spitalele Grigore Alexandrescu şi Marie Curie. Au între 11 și 14 ani.

În fața școlii era un haos de proporții. Se adunaseră deja părinții speriați. Au venit la şcoală intr-un suflet şi au parcat pe unde au apucat, blocând accesul autospecialelor de salvare. Toți din școală au fost evacuați, circa 500 de elevi.

Ore dramatice la școala evacuată din București

BOGDAN TOMA, popier: Cand au ajuns colegii mei au gasit 4 elevi in cabinetul scolar care aveau stari de rau, ma refer la dureri de cap sau stari de greata.

Pompierii și medicii aflaseră deja că ieri clasele au fost igienizate de o firmă angajată de primărie. Dezinfecția era necesară - spun autoritățile - din pricina a patru cazuri de gripă confirmate în școală.  Numai că firma nu ar fi avertizat pe nimeni că vreme de 24 de ore accesul în clădire e strict interzis.

PĂRINTE: „Nu am știut nimic, habar nu aveam. Nu știu nimic”.

Nimeni nu s-a gândit la copii, iar aceștia ar fi inhalat, se pare, gazul toxic. Pe lângă pompierii care au ajuns în număr mare - a fost nevoie inclusiv de intervenţia echipajelor speciale pentru accidente chimice şi biologice.

În urma incidentului a fost deschisă o anchetă şi se fac verificări. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a trimis o echipă să ia probe pentru analize. Îngrijorător e că scenele la care suntem astăzi martori dovedesc încă o dată că autoritățile nu învață nimic din greșelile fatale ale trecutului.

Citeste si: 14 dintre cei 40 de elevi care au ajuns la UPU Arad după o acţiune de deratizare şi dezinsecţie au rămas internaţi

În urmă cu câte luni - în Timișoara - o femeie și doi copii mureau din pricina unei astfel de operațiuni. Săptămâna trecută - la Arad - mai mulți copii au ajuns în spital după ce în școală s-a folosit un dezinfectant interzis.

Ieri - după ce încăperile ar fi fost curățate și aerisite - 11 elevi au ajuns din nou în mâinile medicilor, cu aceleași simptome de intoxicare.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si