”Un nou tip de afacere ilegală a ajuns în atenția autorităților. Dornici să facă bani, unii români printează etichete falsificate cu sticla sistemului garanție-returnare, pe care le lipesc apoi pe ambalaje obișnuite. În acest fel, indivizii încearcă să obțină garanția de 50 de bani de la automate. Pe internet au apărut și site-uri unde se vând imprimante speciale care scot astfel de etichete false”, a transmis Silvia Ioniță.

”Ia uitați-vă voi aici cât de deștept e românul! Ia uitați-vă ce a putut să facă. Fiți atenți aici! A făcut un PDF, îl scoate la imprimantă și pur și simplu le lipește pe sticle”, explică cineva.

Cum acționează românii pentru a scoate mai mulți bani pe ambalaje?

Cu o simplă imprimantă, oamenii tipăresc autocolante cu sigla RetuRo și un cod de bare, iar acestea sunt lipite pe ambalajele obișnuite. PET-urile de plastic, sticlele sau dozele de aluminiu ajung apoi în aparatele speciale, care oferă garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclat.

”E înșelăciune deja, fraudă, se duc la tomberoane și tot ce găsește pe acolo le ia  și le aduce aici și ce nu e valabil schimbă etichetele ”, spune un domn.

Citește și: Cine ar putea avea pensiile dublate? Proiectul de lege ar urma să bucure sute de mii de români

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

”Românul e foarte inventiv și nu e ceva normal”, adaugă o doamnă.

Printarea unei foi A4 care ar conține 49 de etichete cu sigla RetuRo ar putea costa în jur de 80 de bani.

Odată lipite, autocolantele pe ambalaje de pe urma lor se pot obține 24 de lei și 50 de bani. Polițiștii spun că cei care lipesc etichete false pe ambalaje pot fi acuzați de înșelăciune. De cealaltă parte, reprezentanții RetuRo au transmis că numărul cazurilor de fraudare este foarte mică în țara noastră.

”Experiența altor țări care au implementat înaintea noastră SGR ne-a arătat că frauda este inerentă, astfel că am putut să ne pregătim și să operaționalizăm un departament antifraudă în cadrul ReturRo care face verificări ale tuturor situațiilor semnalate”, scrie într-un comunicat.

Citește și: Misterul din spatele brânzei din piețele românești. Semnal de alarmă: „Nu este neapărat telemea de oaie cu vacă”

Reprezentanții RetuRo mai spun că în acest moment, peste 80% dintre ambalajele plasate pe piață sunt purtătoare de garanție, iar numărul lor va crește în următoarele săptămâni. Odată ridicat, procentul ambalajelor incluse în sistem, autoritățile speră că fenomenul de fraudare va dispărea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si