VIDEO - Pandemia generează informații false. Capcane pe internet

Pandemia vine la pachet cu o listă lungă de informații false, frânturi de adevăr și dezinformări care au inundat internetul.

Author: Iulian Ciurea miercuri 28 octombrie 2020 , 19:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mai mulți cercetători români au realizat un studiu care arată că nouă teme de dezinformare sunt intens promovate pe reţelele de socializare din țara noastră.


„Ne am referit la un stil de comunicare legat de emoțiile negative, care împiedică raportarea critică la acele informații”, spun specialiștii.
Primele 5 din această listă adună peste 50 de mii de urmăritori fiecare, ba unul dintre aceste grupuri se apropie de 200 de mii de persoane care urmăresc postările.

Pandemie cu dezinformare și capcane pe internet

Studiul conține și o listă cu paginile de facebook ale unor persoane publice care ar contribui la fenomenul dezinformării: avocați, vloggeri, un fost luptător din Legiunea Străină și chiar un medic. Și aici vorbim de zeci de mii de urmăritori pentru fiecare cont în parte.
„Eu sunt absolut uluit că oamenii aceștia reușesc să-mi facă reclamă gratuită.
De ce se concentrează mass/media noastră și toate resursele de cercetare pe vânarea negaționiștilor?
Se cheltuiesc foarte mulți bani, resurse, timp, pentru a vâna dușmanii poporului, pentru a vâna comspiraționiștii, negaționiștii”, pretind avocații.

Specialiștii spun că trebuie să fim foarte atenți la informațiile false

Autorii studiului susţin că au făcut o diferență clară între întrebări legitime și teoriile conspirației.
„Noi nu contestăm preocupările legitime ale cetățenilor despre modul în care e gestionată pandemia, despre siguranța unui vaccin, despre etapele testării, mai ales pe reped înainte”, spun specialiștii.
Psihologii spun că tendința de îmbrățișa informații false apare mai ales în perioade dificile.
„În contextul pandemiei, uneori teama generează o reacție de negare.

Adică, atunci când spunem: nu e adevărat, mesajul din spatele cuvintelor este: nu vreau să fie adevărat. Și atunci preferăm să îmbrățișăm o știre falsă, o conspirație”, spun psihologii.
Organizația Mondială a Sănătății spune că trecem printr-o infodemie. Asta înseamnă că internetul este inundat de informații, unele corecte, foarte multe false, așa că e tot mai greu să distingi între ele. Totuși, verificarea din mai multe surse este o măsură care trebuie pusă în practică în continuare.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
SURVIVOR ROMANIA 2021. S-a rupt lantul de iubire dintre Zanni si Sebastian Chitosca.... SURVIVOR ROMANIA 2021. S-a rupt lantul de iubire dintre Zanni si Sebastian Chitosca. Cum au ajuns cei doi Faimosi la cutite pe ultima suta de metri pana la Marea Finala
spotmedia.ro
Cum a ajuns protejatul lui Adrian Năstase propunerea comisiei Stelian Ion pentru... Cum a ajuns protejatul lui Adrian Năstase propunerea comisiei Stelian Ion pentru Tribunalul UE, după o procedură dubioasă
spotmedia.ro
Palma Comisiei de la Veneția. Când te comporți ca USL Palma Comisiei de la Veneția. Când te comporți ca USL
b1.ro
A cumpărat statuia din aur al lui Buddha. Acasă, a scăpat-o, s-a crăpat şi... surpriză.... A cumpărat statuia din aur al lui Buddha. Acasă, a scăpat-o, s-a crăpat şi... surpriză. Era înăuntru de 1000 ani
infoactual.ro
De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume! De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume!
infoactual.ro
Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si