VIDEO - Piața e plină de ulei de măsline contrafăcut. Șefii bucătari ne explică ce să alegem

O parte din uleiul de măsline de pe piaţă ar putea fi înșelătorie la drumul mare, atrag atenția asociațiile pentru protecția consumatorului. Există și câteva trucuri care ne pot arăta dacă uleiul este sau nu veritabil.

Author: Iulian Ciurea joi 10 septembrie 2020 , 15:07

ulei de masline
ulei de măsline[Sursa foto: CSiD]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Comisia Europeană însăşi a atras atenţia că uleiul de măsline este cel mai contrafăcut produs alimentar din Europa.
Ultimele evaluări făcute la nivelul Uniunii Europene arată că aproximativ jumătate dintre tipurile de pe piață se află sub semnul întrebării, fiind neconforme cu legislația în vigoare, spun şi reprezentanții Organizației pentru Protecția Consumatorului Infocons.

Citeste si: Acum s-a aflat adevărul: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ciorbă prea des. Este complet incredibil

"Sunt foarte multe uleiuri de măsline în care se folosește ulei lampant. Și atunci acel ulei nu poate fi vândut niciodată ca ulei comestibil, dar nu poți să știi niciodată că un agent economic pentru iluzia asta de a face bani nu ar putea fi doritor de

așa ceva", a declarat Sorin Mierlea, președintele INFOCONS.

Cum să alegem cel mai bun ulei de măsline

Dincolo de garantia calităţii de pe etichetă, există şi câteva elemente care ne indică dacă uleiul de măsline este unul auntentic.
De pildă, ambalajul- care ar trebui să fie de sticla inchisa la culoare ori tabla, durata valabilității produsului care ar trebui să fie cât mai mică pentru ca uleiul să fie mai bun și, în final, prețul rămâne un indice relevant.

Citeste si: Motivul pentru care nu ar trebui să mai cumperi carne tocată din magazine

"Nici când vedem un ulei de măsline la o reducere extraordinară din care poate nici prețul sticlei nu se mai justifică la acel ulei să avem un mare semn de întrebare", atrage atenția Sorin Mierlea, președintele INFOCONS.

"Dacă e mai scump e mai de calitate.
Nu îl folosești toată ziua pentru că e prețul piperat. Cât dați pe o sticlă de ulei de măsline? Acolo 1 litru este 45 de lei", spun clienții.

Fiecare cumpără ulei de măsline după buzunar

Nu toți cumpărătorii pot ține cont, însă, de aceste aspecte, așa că aleg de la raft ce este mai ieftin, la fel ca Mihaela.
"Da, îl folosesc pe ăla mai ieftin.
Credeți că cele mai ieftine sunt la fel de calitative? Categoric nu. Ne mințim așa... un fel de placebo. lasă că mănânc mai sănătos. Aiurea!", cred consumatorii.

Șefii bucătari comandă uleiul de măsline din alte țări

Costel Dumitru are o tavernă grecească în Capitală și folosește în aproape toate preparatele ulei de măsline adus din Kalamata. În timp a învățat cum să recunoască uleiul de măsline autentic, astfel încât să le pună clienților pe masă cele mai bune preparate.

Citeste si: Beneficiile supranaturale ale colivei: Ce se întâmplă când o mănânci

"Trebuie să ne dăm seama dacă este un ulei de calitate după culoare, după cum arată acesta pe care îl avem. Care este culoarea? Se duce un pic spre galben-verzui, după aceea mirosul.
Am găsit așa ceva foarte iute la gust, asta înseamnă că nu este ce trebuie. Se poate încercași în podul palemi dacă ești cunoscător. Se pune în podul palmei se freacă și se miroase. Și atunci îți dai seama dacă are mirosul acela pregnant de măsline", explică șeful Costel Dumitru.

Sute de tone de ulei de măsline contrafăcut au ajuns, în ultimii ani, în restaurante şi magazine din mai multe ţări europene. Falsificatorii erau adevăraţi alchimişti: colorau cu diferite substanţe uleiul de floarea soarelui şi apoi îl vindeau ca pe ulei extravirgin de măsline. Prejudiciul a fost imens, de cel puţin opt milioane de euro, iar polițiștii au arestat 24 de indivizi.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si