”Premieră religioasă în tradiția pelerinajelor de la noi. Mii de oameni din toată țara au început să vină astăzi la Mănăstirea Pantocrator, să se roage la moaștele Sfântului Ioan Rusul. Este pentru prima dată când racla cu mâna dreaptă a Sfântului părăsește Muntele Athos”, a transmis Radu Andrei Tudor.

Ce spun credincioșii?

Într-o atmosferă încărcată de emoție, pelerinii veniți azi la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman s-au rugat fiecare să scape de poverile care le apasă sufletele.

”M-am rugat să-i dea minte directorului ăla să fie mai bun. Nu să se ia după europenii ăștia. Să-i dea înțelepciune. Mă rog așa să fie bine”, spune o femeie.

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 18 mai 2024?

”Pentru ce vă rugați? Pentru copii, pentru pace, că sunt atâtea conflicte”, mai spune o credincioasă.

Credincioșii s-au rugat necontenit la racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul, așezată într-un baldachin special amenajat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

”Pentru dvs. ați cerut ceva în mod deosebit? Am cerut să am răbdare, liniște. Să mi se îndeplinească ce am avut în gând pentru copii. Să mai am răbdare. Am și eu o vârstă, nu prea mai am răbdare cu copiii, cu nepoții, cu greutățile”, explică o femeie.

”Pentru asta venim să ne rugăm de sănătate, de pace în țară, spor în toate”,

zice o credincioasă.

”Ne ducem, ne place. Credem în Dumnezeu. În ce să credem, dacă nu în Dumnezeu. Îl căutăm. De aia și venim”, mai adăugă o enoriașă.

Moaștele au părăsit pentru prima data Muntele Athos

Nu toți credincioșii au putut să fie prezenți, așa că cei dragi s-au asigurat că forța sfântului ajunge și la ei. Au adus lucrurile apropiaților și le-au trecut pe la raclă.

”Tricourile se mai spală, dar fotografiile rămân. Fetele mele. Ați venit cu fotografia și ați trecut-o pe la raclă? Da. Să le ajute Dumnezeu. Să muncească, să-și crească copiii, să fie sănătoase ”, spune o altă persoană.

Citește și: Acuzații uluitoare la adresa unui preot din Sibiu! Cât le cerea Cătălin Dumitrean credincioșilor pentru ca pomelnicele lor să ajungă pe Athos? Mai avea și alte metode prin care păcălea lumea

Evenimentul marchează o premieră religioasa pentru că este pentru prima dată când racla cu moaștele Sf. Ioan Rusul iese din Muntele Athos de când a fost primită în dar, în 1880.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

”Ele nici în Grecia n-au fost scoase niciodată și vin aici în țara noastră pentru a binecuvânta poporul drept slăvitor. De asemenea, au fost aduse moaștele Sf luca din Crimeea, doctorul și vindecătorul”, a mărturisit Serafim Baciu.

Cei mai mulți pelerini sunt așteptați duminică, dar racla cu moaște va rămâne la mănăstire până marți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si