„Ale noastre sunt mai scumpe ca ale lor! Vorbim despre legumele românești de sezon, atât de căutate și totuși... atât de inaccesibile. De mai bine de două săptămâni, prețurile acestor produse au înghețat, la propriu, și la figurat, pe tarabe. Din cauza nopților friguroase, plantele cresc mai greu, iar recolta este mult mai mică. Așa se face că și prețul este cu mult mai mare decât ar fi trebuit să fie în această perioadă a anului”, a spus Cristina Dorobanțu.

„O roșie pentru a se recolta este bine să fie culoarea aceasta, roșu aprins, pentru a se menține în piață, în carton, în mediul ei de transportare”.

Citește și: VIDEO Grâul ajunge hrană pentru animale. Vremea extremă a dus la o situație fără precedent, în agricultură. ,,Din cauza căldurii, apă în sol nu e''

Temperaturile scăzute afectează producția de roșii

În solariile din Buzău nu mai este nici de departe agitația care era anii trecuți în această perioadă a anului. Legumele se coc mult mai greu din cauza temperaturilor neașteptat de scăzute, iar legumicultorii intră să le recolteze o dată la câteva zile.

„E foarte frig noaptea! Sunt temperaturi de șapte grade, roșile se coc foarte greu. Am o cantitate mică. Anul trecut, pantaloni scurți. Acum, geacă, hanorac, șosete”, a spus un localnic

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”- wowbiz.ro

Pentru a ajunge la maturitatea coacerii, plantele au nevoie de condiții prielnice de dezvoltare, care constau în temperaturi ridicate și multă lumină.

„Ținând cont că am trecut de jumătatea lunii mai, ar fi trebuit să fie undeva la 27 – 28 de grade ziua. Seara, undeva la un 16 grade, cam așa ar fi fost normal în perioada asta”, a spus Răzvan Sâmpetru, producător tomate.

Prețul de la tarabă a crescut

Recolta slabă cantitativ duce la creșterea prețului de pe tarabă.

Citește și: Acestea sunt legumele și fructele care rețin cele mai multe pesticide. Mare pericol pentru sănătate

„Ar fi trebuit să recoltăm undeva la două, trei ori pe săptămână, cam asta era media. Acum, undeva la o săptămână”, afirmă Răzvan Sâmpetru.

În medie, pe o suprafață de 1600 de metri pătrați, se recoltezi aproximativ 700 de kilograme, o cantitate cu mult mai mică decât cea obișnuită, iar efectul este vizibil pe tarabă, căci tomatele românești se vând cu prețuri piperate, deși nu mai sunt de mult timp trufandale. În piețele din Buzău, kilogramul costă cel puțin zece lei.

Citeste si: Maria Dragomiroiu, mărturisiri cutremurătoare despre momentul în care a fost la un pas să își piardă viața, după ce a ațipit la volan: „Când am deschis ochii, în fața mea era un pom.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce surpriză i-a pregătit Victor Cornea Andreei Bălan de ziua ei de naștere: ”La mulți ani, centrul Universului meu!”- radioimpuls.ro

Și la castraveți se înregistrează decalaje mari la recoltat, din cauza frigului. Fermierii speră ca intervalul de vreme rece să treacă și să aerisească mai repede solariile, pentru că altfel legumele mucegăiesc pe plantă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si