VIDEO- Renovările pot influența rezistența blocului în cazul unui cutremur. Ce spun specialiștii

Dacă nu era de ajuns că blocurile sunt vechi și stau să cadă, un alt fenomen ne pune în plus în pericol în cazul unui cutremur. Cei care și-au transformat apartamentul după bunul plac, șii au dărâmat un perete sau altul, au afectat rezistența blocului. Specialiștii spun că astfel de renovări făcute fără cap se regăsesc cel mai mult în clădirile construite înainte de 1989.

Author: Diana Bostan sâmbătă 18 februarie 2023 , 18:43

renovări

Renovările pot influența rezistența blocului

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Bormașina și ciocanul, răsună zi de zi în blocurile din Capitală, ne spune acestă doamnă.

Femeia locuiește într-un bloc construit în 1964, dar nu vechimea o face să stea cu teamă. Ci renovările făcute de un vecin sau altul.

Prin renovări au afectat rezistența blocului

”Care a venit, care a dărâmat pereți de rezistență. A făcut ce a vrut încercând să mărească spațiul locuibil. Îmi dădeam seama, că era zogmot așa mare de baros care dărâmă. Și am observat că mi s-a crăpat plafonul pe diagonală”, a spus un locatar al unui bloc din Capitală.

Citește și: Salvatorii din Turcia continuă căutările. Trei persoane au fost salvate după peste 260 ore de stat sub ruine

Lista cu pereții la care oamenii renunță fără să se gândească este de două ori, este lungă.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

Este un adevărat fenomen, spun specialiștii. Care avertizează că un singur perete poate face diferența între viață și moarte.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Citește și: Peste 540 de replici ale celor două cutremure din judeţul Gorj. Oamenilor le este teamă să adoarmă

Grav este că cele mai multe renovări în care se dărâmă pereți, au loc în blocurile vechi, ridicate dinainte de revoluție, așa zisele apartamente chibrit.

În mod normal, pentru a modifica un perete este nevoie de un arhitect și de un inginer structurist, iar schimbările trebuie înregistrare în cadastru și cartea funciară. Doar că acest lucru nu se întâmplă. Iar în construcții, amenzile se prescriu după doar 2 ani. Așa că meseriașii de ocazie, nu plătesc pentru daună.

Citește și: Un nou cutremur a fost înregistrat în Turcia și a fost resimțit și în alte țări

Colac peste pupăză, majoritatea blocurilor din țară și-au depășit durata de viață, arată o analiză recentă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si