VIDEO - România, în pragul unei crize alimentare? Ce spun specialiștii

VIDEO - România, în pragul unei crize alimentare? Ce spun specialiștii

VIDEO - România, în pragul unei crize alimentare? Ce spun specialiștii

(Sursa foto: Captură Stirile KANAL D)

România se confruntă cu debutul unei crize alimentare - este semnalul de alarmă pe care îl trag specialiștii! Prețurile alimentelor la raft au explodat din cauza scumpirii energiei, a combustibilui și a gazelor.

Primele semne ale unei posibile crize alimentare se resimt și în țara nosatră. Prețurile piperate la energie electrică, gaze, combustibil, inflaţie, pandemie, dar și războiul dintre Rusia și Ucraina contribuie la acest fenomen, spun voci din industrie. Consecințele se văd deja în prețurile produselor la raft, care au atins cote alarmante.

Prețuri tot mai mari

"Probabil de luna viitoare carnea de pasăre față de luna octombrie-septembrie va fi cu 20% mai ridicat prețul", ne-a spus Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.

Și pâinea s-a scumpit în ultimul an cu 14%, uleiul a înregistrat creșteri de peste 26%, iar cartofii, de pildă, sunt mai scumpi cu 30%. Iar producătorii anunță scumpiri în lanț și în perioada următoare.

Citeste si: Preţul petrolului: Ce estimări oferă economiştii pentru 2022

93.5% dintre întreprinzători spun că în opinia lor ca și consecință a acestui conflict va începe o criză economică în România, iar 77% menționează că vor crește prețul produselor.  

Și distribuitorii de produse alimentare avertizează că ar putea să apară probleme cu aprovizionarea.

Citeste si: VIDEO- Criză pe piața internațională de pește din cauza războiului. Prețurile au crescut semnificativ

De teama unei crize alimentare, fermierii vor ca ministrul Agriculturii să fie membru în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Iar întreprinzătorii cer măsuri pentru a ne proteja producția de cereale.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că pregătește un pachet de măsuri pentru a combate o eventuală criză economică.

Scumpiri pe bandă rulantă în România

Rata anuală a inflaţiei se apropie încet, dar sigur, de pragul de 10 procente prognozat de Banca Națională. Potrivit celor mai recente date publicate de biroul de Statistică, prețul gazelor au înregistrat cea mai mare creștere în ultimul ani, de 44,94%, și, împreună cu prețul la curentul electric, au antrenat efecte în lanț.

Citeste si: Preţul petrolului: Ce estimări oferă economiştii pentru 2022

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,5%, în luna februarie 2022, comparativ cu luna februarie a anului anterior, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Au fost raportate creșteri de prețuri la cartofi +30,5%, ulei comestibil +26,1%, pâine +13.43%, produse de morărit 17,5% sau mălai +19,2%.

Citeste si: Ce conține noua schemă de ajutor pentru facturile românilor la curent și gaze. Anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă

Cele mai mari scumpiri din ultimul an au fost înregistrate la gaze (creștere de 44,94% față de februarie 2021), iar la capitolul energie electrică, gaze şi încălzirea centrală tarifele au crescut cu 10,96%.


Editor web

A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.

”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.

Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:

”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.

Îți Recomandăm Și...