În marile magazine, popularul somon se vindea, acum un an, cu 70 de lei killogramul, mai scump decât alți pești de import, dar accesibil multora care preferă să-l mănânce acasă, în baie de aburi sau la cuptor. De câteva săptămâni însă, din cauza războiului din Ucraina, prețul somonului aproape că s-a dublat.

Salturi uriașe de preț

"Patru bucăți de somon congelat a câte 100 de grame fiecare, 57 de lei.

Per kilogram, prețul ajunge la 144 de lei."

Peștele preferat al românilor a ajuns, peste noapte, o delicatesă al cărei preț concurează cu cel al vitei argentiniene, vândute la suta de grame. Saltul uriaș de preț se vede și în pescăriile care vând laolaltă pește de-al nostru și de import.

Citeste si: VIDEO- Prețuri plafonate la energie. Ce decizie a adoptat Guvernul în ședința de vineri- UPDATE

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Mare parte din somonul pe care-l găsim în pescării și în supermarketuri a fost pescuit în apele Norvegiei, țară care s-a văzut de curând nevoită să aprovizioneze și alte state ale căror relații comerciale cu Rusia au avut de suferit.

Sushi mai scump

Cererea neașteptată i-a determinat pe principalii furnizori de somon din Europa să ridice prețulile. Ca urmare, vom mânca sushi mai scump

Citeste si: VIDEO- Preţ carne miel 2022: Veşti proaste înainte de Paşte!

Proprietarii de restaurante resimit din plin urmările crizei din lume, iar asta s-ar putea vedea, în curând, și în meniuri.

Prețul preparatelor pe bază de pește ar putea crește. De exemplu, un de sushi care în prezent costă 35 de lei ar putea ajunge la 39 de lei.

Citeste si: VIDEO- O nouă isterie la raft. Magazinele s-au văzut nevoite să impună limite pentru cumpărăturile de bază

"Produsele s-au scumpit cu 50%. Încercăm să rezistăm. Să vedem ce schimbări vor mai fi. Dar vor fi schimbări în meniu și sperăm ca oaspeții să revină și să înțeleagă situația", ne-a spus Emil Chitoroga, chef bucătar.

Citeste si: VIDEO- Scumpiri pe bandă rulantă în România, în 2022. La cât a ajuns rata inflației

Alternativa rămâne peștele românesc. Prețul lui a crescut însă destul de mult din pricina cheltuielilor tot mai mari cu care se confruntă proprietarii crescătoriilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si