VIDEO- România, primele două cazuri cu tulpina braziliană, periculoasă

Tulpina braziliană, mult mai periculoasă, a ajuns și în România! Primele două cazuri de infectare au fost confirmate chiar când valul trei lovește România.

Author: Iulian Ciurea marți 09 martie 2021 , 19:30

romania cazuri tulpina braziliana covid-19
Primele două cazuri cu noua tulpină braziliană
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Primele cazuri de infectare cu tulpina braziliană a virusului au fost descoperite chiar în Capitală.

Este vorba despre doi bărbați: unul în vârstă de 38 de ani, simptomatic, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu un caz confirmat COVID 19. Cel de-al doilea bărbat infectat cu mutaţia din Brazilia are 57 de ani, este si el simptomatic şi ar proveni dintr-un focar, iar sursa posibilă ar fi fost unul dintre colegi.

Specialiștii trag un semnal de alarmă după ce au constatat că nici măcar vaccinul nu ne poate feri de o posibilă infectare cu noile tulpini ale virusului.

„Datele disponibile la acest moment ne arată semnale că eficacitatea acestor vaccinuri este ușor diminuată față de tulpina sălbatică și chiar față de tulpina britanică”, sppune Valeriu Gheorghiță.

Mult mai periculoasă, tulpina braziliană a ajuns în România

Această mjutaţie braziliană a fost descoperită la sfârșitul lunii decembrie, în orașul amazonian Manaus. La începutul lunii ianuarie a ajuns în Japonia, ulterior a fost identificat un nou caz și în Statele Unite ale Americii. După aceea virusul s-a răspândit rapid și în Canada, Scoția, Anglia, Germania, Franța, Spania, Mexic, India, Belgia Olanda, iar ieri și România a intrat în topul celor 15 țări care au persoane infectate cu tulpina braziliană, mult mai periculoasă.

„Există un grad de contagiune crescut. Știm doar că este răspândit pe mai multe continente, la fel ca celelalte tulpini, și acest lucru ne face să credem că are un grad de contagiune ridicat”, spune Beatrice Mahler.

Tulpina braziliană îi poate infecta și pe cei care au avut COVID

În ţara noastră, sunt confirmate, în prezent, şi mutaţiile britanică şi sud-africană ale virusului, iar specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că tulpina braziliană ar fi periculoasă chiar şi pentru persoanele care au trecut prin boală, desi acestea au dobândit, în mod natural, anticorpi.

„Peste 67% din persoanele care au avut infecția pot să recontacteze infecția SARS COV 2, varianta braziliană, deci riscurile sunt mari pentru întreaga populație care a trecut prin infecție și măsurile de protecție sunt esențiale în această perioadă”, spune Beatrice Mahler.

În paralel cu extinderea acestor noi tulpini se fac eforturi pentru vaccinarea in sigurantă a populatiei. Austria, de exemplu, a suspendat astăzi administrarea vaccinului Astra Zeneca după ce o femeie a murit, iar o alta s-a îmbolnăvit.

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si