„Micul dejun are un rege neîncoronat – covrigul. Preparatul din aluat cu semințe e de ani buni pe primele locuri în preferințele celor care n-au timp să-și gătească dimineata. Aflăm și noi povestea covrigului din materialul următor” a spus Simona Pătruleasa.

Crocant, gustos și sățios. Dacă mai e și proaspăt scos din cuptor, să-l refuzi devine o misiune imposibilă. Despre covrig se spune că a apărut în sudul Franței, în jurul anului 610.

Era făcut de călugări drept răsplată pentru copiii care învățau rugăcunile.

Astăzi, milioane de români își încep diminețile cu un covrig, acompaniat de o cafea sau sana.

Citește și: Ce se dă de pomană de Sfinții Constantin și Elena 2024. Sărbătoarea pică într-o zi de marți

Covrigul, soluția românilor în momentul în care se grăbesc de dimineață către locul de muncă

Ellvira Costache: Merg covrigii așa de dimineață?

„Da’ cum să nu meargă? Când ți-e foame mănânci orice”, a răspuns o femeie.

„M-am trezit târziu și asta e soluția”, a spus un cetățean.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ellvira Costache: Câți covrigi ți-ai luat?

„Doi covrigi și un sendviș. Să sperăm că ajung până după-amiază”, a răspuns un bărbat.

Bun sigur. Doar de asta se face mereu coadă la tejghea. Înăuntru, și mai și. Se lucrează ca într-un furnicar. Se frământă, se dospește, se bagă la cuptor, iar când sunt rumeni și fierbinți, covrigii se pun la raft.

Ellvira Costache: Fie că sunt cu semințe de floarea soarelui sau susan, îi mâncăm aproape în fiecare dimineață în drum spre serviciu, iar de cele mai multe ori nu renunțăm nici la semințele căzute

în pungă și asta pentru că au un gust plăcut și sunt benefice pentru organism.

De ce a crescut prețul covrigului și ce spun nutriționiștii despre acest aliment

Iar antreprenorii din acest domeniu par să fi descoperit rețeta succesului. Ultimele date arată că o covrigărie a răsărit la fiecare 2000 de români. Cei mai fideli clienți par să fie în orașele din Moldova și în capitală. Însă, numărul acestor magazine a crescut peste tot în ultimii zece ani, iar principalul jucător din piață a angajat numai anul trecut încă 680 de noi lucrători. Asta deși costurile de producție sunt în creștere.

Citește și: Calendar ortodox, 12 mai 2024: Duminica Tomii, sărbătoare importantă pentru creștini!

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„Costurile covrigului au crescut în ultimii ani. De la începutul pandemiei, odată cu scumpirea prețului la energie și scumpirea prețului făinii și a celorlalte ingrediente, costul covrigului a crescut. Drept urmare, și noi am fost nevoiți să mărim acest preț la raft”, a declarat Cristi Chițu, manager de covrigărie.

„Covrigii au undeva la 50 de grame de carbohidrat, adică o grămadă din porția zilnică pe care ne-o putem permite și, atunci când sunt însoțiți și de sare, de exemplu, în exces, nu reprezintă un mic dejun care să ne dea energie în prima jumătate a zilei” a spus Lygia Alexandrescu, nutriționist.

Așadar, covrigul ar trebui să fie mai mult un răsfăț decât un obicei, mai alews că românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană, cu opt kilograme consumate pe an, pe cap de locuitor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: