Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Lockdown- acest cuvânt parcă blestemat- rostit frenetic în ultima vreme- îi înnebunește pe oameni- mai ales pe cei plecați departe- cum e și cazul Eugeniei.

De 9 ani e badantă în Italia- unde și-a petrecut cele mai multe sărbători. Spera ca măcar acum- de Crăciun- să vină lângă cei dragi- acasă- dar visul se spulberă cu fiecare zi ce trece.
„Dorul de casă, dorul de familie nu poate fi înlocuit de nimic. Îmi doresc foarte mult să ajung acasă la copiii mei, la mama mea, la nepoțica mea care mă așteaptă, dar nu este posibil.
„Nu mi se pare corect, nu mi se pare normal ca noi, cei care stăm în străinătate și nu ne vedem de atâția ani familia, să nu putem să trecem măcar de sărbători, nu cerem nimic mai mult”, spune o badantă.

Românii care muncesc în alte țări riscă să-și petreacă sărbătorile departe de familie

Și Daniel e plecat în Belgia- unde lucrează de trei ani.

Acolo riscul de infectare e uriaș- dar el tot speră că visul lui va răzbi să spulbere frontierele.
„Chiar dacă restricțiile se mențin pe viitor sunt dispus să plec acasă de sărbători, deoarece dorul de casă, de familie și de persoanele dragi este mare.
Dacă voi pleca acasă sunt dispus pentru siguranța mea și a celor din jur să-mi fac un test COVID”, spune tânărul.
Exact despre asta vorbește ministrul sănătății- Nelu Tătaru- care lasă o fărâmă de speranță românilor plecați în străinătate.

„În măsura în care vin pentru trei zile vin cu un test nu mai mult de 48 de ore negativ. Când vin pentru o perioadă mai lungă intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să facă acel test. Dacă este negativ, la 10 să iasă din acea carantină”, a explicat Nelu Tătaru.

Sărbătorile din această iarnă, la distanță pentru românii din Europa

Lara nu vrea să riște. De șase ani s-a stabilit în Sardinia, unde este instructor de fitness. Ar fi vrut cu ardoare să le facă părinților și prietenilor o surpriză și să vină acasă- dar înțelege vremurile tulburi prin care trece omenirea și e gata să se sacrifice.
„Este greu, pentru că eu oricum sunt plecată de acasă, aveam șansa să-i văd pe ai mei doar de sărbători, atât. Îmi lipsesc foarte mult, îmi lipsește prezența lor, îmi lipsește casa, casa mea!”, spune ea.
Va fi singură- dar aproape de cei dragi prin videocall de la distanță. Și cu sufletul. Dar atât!
„I-aș fi zis mamei cu o zi înainte să-mi pregătească o ciorbă de perișoare. Și aș fi stat acasă, în pătuțul meu, liniștită. Aș fi făcut multe, multe, dar cu familia”, spune femeia.
Un medic infecționist din Belgia a uluit cu o idee lansată public.

E de părere că nașterea Mântuitorului ar trebui amânată până vara viitoare- când răspândirea virusului ar putea să fi fost deja domolită.
Cu alte cuvinte- abia atunci să fie sărbătorit Crăciunul.
Pe de altă parte- la nivel european se pregătește un protocol care să fie aplicat pe toate aeroporturile- pentru a evita anularea zboruruilor și carantinarea pasagerilor.
Se propune un sistem de testare la îmbarcare pentru cei care călătoresc.
Deocamdată, la noi, condițiile rămân neschimbate pentru românii care vin din țări cu o rată de infectare mai ridicată decât România.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si