VIDEO| S-au redeschis bisericile și cimitirele

Zeci de credincioşi s-au grăbit să asculte slujbele în aer liber sau să aprindă o lumânare odată cu redeschiderea, de vineri, a bisericilor şi cimitirelor.

Author: R.B. vineri 15 mai 2020 , 19:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În ce priveşte împărtăşania, şirul controverselor rămâne deschis după ce oficialii Bisericii au stabilit că nu va fi realizată cel puţin până la data de 1 iunie, când rămâne să aflăm şi ce alte schimbări vor mai fi făcute. Până atunci, prima slujbă oficiată la Constanţa a însemnat şi o apariţie stranie, la carea fost martor însuşi, Arhiepiscopul Tomisului.

Ca o nălucă se învârte această femeie în jurul preotilor de la Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, în timp ce IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oficia prima sa slujbă după redeschiderea bisericilor.

Citeste si: Românii au mers buluc la cimitire, frizerii și saloane de înfrumusețare. Cu toții profită de încetarea stării de urgență

Ajunge si lângă Înalt-preasfinţitul şi stă lângă elL aproximativ 3 minute. Preoţii duc slujba mai departe, fără a lăsa să pară că femeia îi deranjează. La un moment dat, vine un bărbat care se vede nevoit să o dea pe femeie la o parte.

Slujitorii bisericii declară că au fost avertizaţi de faptul că, după această izolare, unele persoane pot suferi de anumite instabilităţi emoţionale care să se manifeste si prin asemena comportamente. Nu o cunoşteau pe femeie, însă au preferat să nu intervină, pentru că nu ştiau ce reacţie ar fi putut avea.

Citeste si: Adrian Streinu Cercel, avertisment privind medicametul cu care au fost tratați pacienții cu coronavirus

Pe lângă slujbele oficiate în curtea bisericilor, vineri a fost şi prima zi în care credincioşii au putut reintra în lăcaşele de cult, însă, doar pentru anumite activităţi, rugăciune individuală şi

spovedanie, respectând anumite reguli.

În cimitirele redeschise si ele, oamenii au venit în număr mare să aprindă o lumânare pentru cei dragi plecaţi dintre noi.

Totuşi, deşi bisericile au fost redeschise, săvârşirea tainei împărtăşaniei a fost amânată, pentru moment. Măsura i-a revoltat pe unii preoţi.

Citeste si: Cum vor merge din iunie, elevii la școală! Reguli clare pentru cum vor arăta clasele în perioada stării de alertă

În momentul de faţă, Patriarhia consideră inacceptabilă realizarea împărtăşaniei cu linguriţă şi pahar de unică folosinţă, aşa cum au propus epidemiologii.

Iar tensiunile bisericeşti nu se manifestă doar la noi în ţară. În Grecia, un episcop condamnat pentru instigare la ură l-a ameninţat pe ministrul elen al educaţiei cu excomunicarea, dacă până sâmbătă nu-şi va retrage declaraţia în care a spus că împărtăşania este riscantă pentru că a fost dovedit ştiinţific că noul coronavirus poate fi transmis prin salivă.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si