VIDEO | Salariul minim ar putea fi majorat cu 200 de lei. Anunțul care vine de la Guvern

Salariul minim abia acoperă jumătate din coșul minim de consum necesar pentru traiul decent al unei persoane. Aşa că guvernanții au aprobat ordonanța care le permite angajatorilor să mărească voluntar salariul minim cu 200 de lei, fără să plătească taxe și impozite. Dar pentru cei care trăiesc de pe o zi pe alta, acești bani reprezintă prea puțin ținând cont de tăvălugul scumpirilor din ultimele luni.

Author: Albert Matei miercuri 18 mai 2022 , 15:59

Salariul minim ar putea fi majorat cu 200 de lei în România

Salariul minim ar putea fi majorat cu 200 de lei în România

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

2.700 de lei- de atât ar avea nevoie o persoană pentru a duce un trai decent, arată statisticile.

Salariul minim nu ne ajunge să trăim

Sunt aproximativ un milion şi jumătate de români care lucrează pe salariul minim şi primesc în mână doar 1.524 lei, adică puţin peste jumătate din coșul minim de consum. Este și cazul Ioanei, care lucrează ca femeie de serviciu și povestește cu amărăciune că abia se ajunge cu banii de la o lună la alta.

Ioana, femeie de serviciu: „Ne descurcăm greu. Viața e grea, facturile enorme, uriașe, duble. E viața scumpă, apă, mâncare, lumină, gaze, sănătate nu mai spun, o hăinuță... se adună acolo.(...) Vacanță nici atât. Nu mai există vacanță demult pe listă.”

Citeste si: Ce salarii și sporuri primesc angajații STB în 2022. Angajații STB pot primi până la 12 sporuri

„Dacă aș câștiga salariul minim pe economie aș muri de foame!”

Guvernul a aprobat astăzi ordonanța care prevede scutiri de taxe și impozite pentru angajatorii care măresc salariul minim brut cu 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei.

Concret, angajații ar urma să primească în mână puțin peste 1.700 de lei. Însă această majorare pare doar o picătura într-un ocean pentru cei care cu greu fac față avalanşei de scumpiri din ultimele luni.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Mergem la cununie” Theo Rose și Anghel Damian, în drum spre Starea Civilă- wowbiz.ro

Citeste si: Orășenii care se întristează la salariu

Adrian Bența, economist: „Creează o discriminare, chiar dacă e pozitivă, pentru că dacă am un salariat încadrat în muncă cu suma de 2.600 de lei, salariul lui va fi mai mic decât acel salariat care înainte avea 2.550.”

Dar coșul de consum pentru un trai decent cuprinde pe lângă mâncare și cheltuielile cu locuința, îmbrăcăminte și încălțăminte, produse de igienă și uz casnic, servicii, educație, sănătate, activități de recreere, dar și un fond de economii.

Dacă în România, un muncitor cu salariul minim abia poate să supravieţuiască, în ţări precum Luxemburg, Irlanda sau Olanda, acolo unde salariul minim se apropie sau chiar depăşeşete 2.000 de euro, angajatul poate să aibă un stil de viaţă decent. Mai rău decât noi la acest capitol stau doar Letonia și Bulgaria.

Citeste si: Salariul minim crește cu 200 de lei de la 1 iunie, dacă angajatorii vor să-l plătească

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si