Muncă multă, dar oameni puțini. Cu această problemă se confruntă gospodarii de la sate care au nevoie de o mână de ajutor în plus la treburile de primăvară. Numai că cei care nu au un loc de muncă stabil și ar fi putut să lucreze cu ziua preferă să își petreacă altfel timpul. Nici măcar 200 de lei pe zi nu-i motivează.

Urmează un material filmat și cu o cameră ascunsă, a transmis Simona Pătruleasa.

Săraci și fără chef de muncă

Asta este tactica multor oameni care se vaită că nu au bani dar cărora și cheful de muncă le lipsește cu desăvârșire. Pe câțiva i-am găsit într-un bar din județul Buzău. Erau ocupați să dezbată subiecte importante, așadar ne-au refuzat pentru munca cu ziua.

,,Mergeți? Nu. De ce? Nu pot! De ce? Câștigați un bănuț. Știu, am înțeles dar nu mă simt bine eu''.

Iar cei care poate ar fi de acord să muncească cu ziua nu se lasă convinși doar cu bani. Mâncarea, băutura și țigările sunt printre cerințe.

,,Cer peste milion (n.r. lei vechi) ..un milion jumate cer, 2 mese, băutură, țigări, se uită la ceas, s-a făcut ora, și a plecat''

În această perioadă, oamenii de la țară muncesc zi lumină, taie lemne, igienizează grădinile și șanțurile și vopsesc gardurile.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Pentru toate ar fi fost necesară o mână în plus de ajutor, numai că n-ai cu cine, spune doamna Tudorița.

Citește și: Când cresc salariile în România. Anunțul venit de la Guvern. "Imediat după sărbătorile pascale..."

,,Numai acolo stau, de dimineață, de la 7 jumate, la bar sunt cu țuicuța în mână, că asta le place. Muncesc eu cu soțul, muncim amândoi'', a spus Tudorița. 

Mergem mai departe într-un sat alăturat, unde l-am cunoscut pe Constantin. Are 55 de ani și este printre puținii care încă mai merge să îi ajute pe localnici la treburi. Iar tariful îl setează după niște principii clare.

,,Depinde cum găsesc oamenii, mai înstăriți, mai puțin înstăriți. Eu deocamdată n-am serviciu, muncesc pe unde apuc'', a spus Constantin.

Citeste si: Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină destul de scumpă. Mașina daună totală. Nu știm cine, a fugit.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Kai Trump, nepoata lui Donald Trump care a dezvăluit o latură neașteptată a bunicului său: ”Este foarte grijuliu și iubitor”- radioimpuls.ro

La o plimbare prin sat le-am întâlnit și pe aceste doamne. Au luat o pauză de la muncă și au ieșit la soare, în speranța că poate trece cineva pe stradă, dornic să le ajute la treabă.

,,De exemplu, când aveam de sapă, sunt o grămadă de lucruri, când ai de săpat în grădina și multe altele, depinde cum găsești''.

Numărul total de şomeri la finalul lunii ianuarie 2024 era de aproape 240.000

oameni, mai mult decât în luna decembrie, cu peste 4.000 de persoane. Cei mai mulţi şomeri au între 40- 49 de ani, urmaţi de cei cu vârsta peste 55 ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si