Muncă multă, dar oameni puțini. Cu această problemă se confruntă gospodarii de la sate care au nevoie de o mână de ajutor în plus la treburile de primăvară. Numai că cei care nu au un loc de muncă stabil și ar fi putut să lucreze cu ziua preferă să își petreacă altfel timpul. Nici măcar 200 de lei pe zi nu-i motivează.

Urmează un material filmat și cu o cameră ascunsă, a transmis Simona Pătruleasa.

Săraci și fără chef de muncă

Asta este tactica multor oameni care se vaită că nu au bani dar cărora și cheful de muncă le lipsește cu desăvârșire. Pe câțiva i-am găsit într-un bar din județul Buzău. Erau ocupați să dezbată subiecte importante, așadar ne-au refuzat pentru munca cu ziua.

,,Mergeți? Nu. De ce? Nu pot! De ce? Câștigați un bănuț. Știu, am înțeles dar nu mă simt bine eu''.

Iar cei care poate ar fi de acord să muncească cu ziua nu se lasă convinși doar cu bani. Mâncarea, băutura și țigările sunt printre cerințe.

,,Cer peste milion (n.r. lei vechi) ..un milion jumate cer, 2 mese, băutură, țigări, se uită la ceas, s-a făcut ora, și a plecat''

În această perioadă, oamenii de la țară muncesc zi lumină, taie lemne, igienizează grădinile și șanțurile și vopsesc gardurile.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

Pentru toate ar fi fost necesară o mână în plus de ajutor, numai că n-ai cu cine, spune doamna Tudorița.

Citește și: Când cresc salariile în România. Anunțul venit de la Guvern. "Imediat după sărbătorile pascale..."

,,Numai acolo stau, de dimineață, de la 7 jumate, la bar sunt cu țuicuța în mână, că asta le place. Muncesc eu cu soțul, muncim amândoi'', a spus Tudorița. 

Mergem mai departe într-un sat alăturat, unde l-am cunoscut pe Constantin. Are 55 de ani și este printre puținii care încă mai merge să îi ajute pe localnici la treburi. Iar tariful îl setează după niște principii clare.

,,Depinde cum găsesc oamenii, mai înstăriți, mai puțin înstăriți. Eu deocamdată n-am serviciu, muncesc pe unde apuc'', a spus Constantin.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă- antena3.ro

La o plimbare prin sat le-am întâlnit și pe aceste doamne. Au luat o pauză de la muncă și au ieșit la soare, în speranța că poate trece cineva pe stradă, dornic să le ajute la treabă.



,,De exemplu, când aveam de sapă, sunt o grămadă de lucruri, când ai de săpat în grădina și multe altele, depinde cum găsești''.

Numărul total de şomeri la finalul lunii ianuarie 2024 era de aproape 240.000 oameni, mai mult decât în luna decembrie, cu peste 4.000 de persoane. Cei mai mulţi şomeri au între 40- 49 de ani, urmaţi de cei cu vârsta peste 55 ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: