VIDEO - Sfântul Dumitru. Tradiții de sărbătoare

Multe tradiții și obiceiuri sunt legate de sărbătoarea de Sfântul Dumitru. Preoții ne explică în ce fel trebuie să ne pregătim pentru sărbătoare.

Author: Iulian Ciurea luni 26 octombrie 2020 , 13:51

sf dumitru
Sf. Dumitru[Sursa foto: playtech.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Pentru intampinarea sarbatorii, trebuie sa iti cureti sufletul, mai ales la sfantul dimitrie, care a aavut si abilitatea sta militara, militarii au un simt in plus.

Si sa te cureti in interiorul tau ca sa fii curat, nu numai cu partea afectiva, cu inima, dar si cu partea volitiva, cu vointa. Este sfantul care cere poate mai mult decat alti sfinti, partea volitiva curate, a vointei, sa iti faci un pic curatenie si la vointa, adica sa ti-o intaresti si cand trebuie sa ti-o intaresti”, ne explică preoții.

Tradiții speciale de sărbătoarea Sfântului Dumitru

Pe 26 si 27 octombrie, crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Dumitru –Izvoratorul de mir si Dimitrie basarabov- octrotitoul Bucurestiului. Despre cel dintaiul se spune ca rezoneaza bine cu militarii si oamenii cu o cariera in aramata, carora le ofera protectie.


„Cei care au cariera miliitara si au probleme… pentru că a fost ofiter, e ca si cand ar cunoaste viata ta, de asta zic sa cauti o prietenie care si cunoaste despre ce e vorba in viata ta si multi dintre credinciosi care doresc implinirea rugaciunilor lor sunt cei care doresc o cariera militara sau au avut o cariera militara si intr-un fel s-au imprietenit, il considera tovarasul lor de arme, camaradul lor”, spun preotii.

Sfântul Dumitru, o sărbătoare aparte

Crestinii au obiceiul de a apropia diverse obiecte de racla cu moastele Sfantului. Gestul are si o explicatie.
„Omul, din evlavie, cauta sa se apropie si fizic de sfant. Oamenii cauta prin atingerea obiectelor pe care le iau la ei, sa se incarce de sfintenie fizica, nu numai prin rugaciune, sa duca acasa acele obiecte, sa le atinga de celelalte, saus a le dea, daca e vorba de hainute, si copiilor sau batranilor”, spun preoții.
Sarbatoarea Sfantului Dumitru inseamna moment de bucurie pentru peste trei sute de mii de romani care ii poarta, cu mandrie, numele.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si