Soții din imagine și-au cumpărat o locuință in 2008 cu banii obtinuti de pe urma unui credit in franci elvetieni. Rata pe care o plateau s-a triplat în timp asa ca in momentul in care au decis sa vanda locuinta si sa se mute intr-un apartament n-au mai vrut să se îndatoreze băncii:

Alina și Ciprian Butănescu: „Am o rată fixă pe o perioadă de 20 de ani.

Efectiv nu mai ducem grija dobânzii, și peste 10 ani tot 292 de euro plătesc. La început ți se pare mare, dar în timp se ameliorează. Peste 10 ani nu mai e.”

Ratele fără dobândă, tot mai căutate

Pentru rate la dezvoltator a optat și Florin, de curând, când și-a cumpărat un apartament nou.

Florin Bălcăcean: „Din luna mai ne-am mutat aici. Am ales modul acesta de plată pentru că nu am vrut să avem de-a face cu banca, să nu plătim dobânzi.”

Reporter:  „- Ce vă sperie? Faptul că au început să crească dobânzile?”

Florin Bălcăcean:   „- Și asta... și ne-am gândit că pe viitor poate o să avem nevoie de un împrumut sau mai facem ceva și am zis că e mai ok așa”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: Indicele ROBOR a depășit pragul de 6%. Scenariu de coșmar pentru românii cu credite în lei

Interes scăzut pentru Noua Casă 

Pe de altă parte, interesul pentru programul Noua Casă a scazut la jumătate în primele luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Scăderea cererii de credite este pusă pe seama creșterii prețurilor la locuințe, dar vine și că urmare a scumpirii creditării. 

„Ajungeam la prea mulți bani. Aici este un avantaj foarte mare ca rată este fixă. Nu te poți trezi peste două-trei luni că poți plăti cu două sau trei sute de lei în plus.”

Consecința se vede în numărul mare de români care aleg să plătească o rată la dezvoltator, și nu băncii. Avansul pe care trebuie să-l achite cei care-și cumpără o locuința în acest sistem este de 15-16% din valoarea imobilului.

Alina Văduva, director de vânzări: „De exemplu, acest ansamblu al nostru. Sunt 120 de apartamente, din care 90% sunt vândute cu rate la dezvoltator. Nu avem comisioane, nu avem Robor.”

Citeste si: A fost anunțată foamete mondială. Ce spune guvernul de la Londra despre exportul ucrainean de cereale

Ce arată raportul BNR

Potrivit unui raport al BNR, aproximativ 30% dintre băncile chestionate anticipează o tendință de scădere a cererii de credite în această vară. Una dintre cauzele care duc la această situație este creșterea dobânzilor la credite. 

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Claudia Făgeţan, reprezentant dezvoltator imobiliar: „În următoarea perioadă nu cred că putem vorbi despre o scădere a prețurilor, nici măcar poate de o stagnare, deoarece returile materialelor au crescut exagert de mult, deci în acest context nu. Poate pe viitor să vedem ce se mai întâmplă.”

Citeste si: Românii ar trebui să renunțe la plata cash și să utilizeze cardul: „Nu mai există nicio variantă!”

Alta este însă optică băncilor, una din cinci este de părere că prețurile imobiliarelor vor începe să scadă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si