În acest material din „Asta-i România” veți vedea cum funcționează centrele de informare turistică din țară. Unele sunt gestionate de oameni care își dau silința, altele funcționează sporadic.
În anumite sate apar tot felul de materiale promoționale sau centre de informare pentru turiști. Totuși, multe dintre ele reprezintă o pierdere de bani. Centrele au fost construite, dar au fost închise sau funcționează ocazional.
Totuși, din fericire, „regula” aceasta nu se aplică peste tot, existând și oameni capabili care pun anumite sate pe harta turistică a României.
Citește și: VIDEO „Această formă de artă implică multe riscuri fizice”. Din fier face artă care nu ruginește
Resursa umană, o problemă mare
Centrul de informare pentru turiști din Dobrosloveni este un astfel de loc. Maria Șarpe și soțuul ei, directorii centrului, au fost plecați vreme de 12 ani în străinătate și au venit înapoi în țară pentru a pune în aplicare tot ceea ce au învățat peste hotare.
„Până la urmă, să fim foarte franci, sunt centre de informare care, într-adevăr, au fost construite de dragul de a fi construite și acolo sunt oameni incapabili. Eu sunt un om capabil. Sunt aici pentru că pot”, a spus Maria Șarpe, directorul centrului de infromare turistică.
Maria Șarpe a spus că cea mai mare problemă din România este resursa umană. Explică faptul că acest centru de informare nu a funcționat în trecut pentru că au fost oameni care nu l-au administrat bine din cauza lipsei de pregătire.
De asemenea, nici fondurile nu sunt suficiente, deși interes pentru cultură există, după cum spune chiar directoarea centrului de informare turistică.
Chiar dacă satul are potențial turistic și Maria și Claudiu muncesc pentru a pune în valoare istoria locului, localnicii nu se bucură de aceste lucruri, fiind preocupați, mai degrabă, de prezentul amar.
La finalul lunii va avea loc un eveniment în care sute de oameni vor fi, pentru scurt timp, daci și romani.
Turism istoric
Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Oamenii care “sfințesc” locul
Cum este situația în alte zone
Pe de altă parte, centrul de informare turistică din Caracal nu este în aceeași situație. După pandemie a funcționat sporadic, deoarece, practic, centrul a fost mutat în incinta unui muzeu. Astfel, oamenii responsabili de informarea turiștilor sunt muzeografii.
„Ce-i drept, nu pot să spun că acest centru a fost cea mai mare și cea mai bună investiție care s-a făcut pe teritoriul României”, a spus Ion Doldurea, primarul orașului Caracal.
Edilul a estimat că, în perioada respectivă, costul centrului a fost în jur de 100.000 – 150.000 de euro.
Centru de informare turistică
„Mai bine reabilitam o clădire cu banii respectivi, o clădire de patrimoniu, și făceam acolo centru de informare”, a completat Ion Doldurea. Sunt șanse mari ca noua întrebuințare a centrului să fie cea de club pentru pensionari.
În România au fost înființate 100 de centre de informare pentru turiști.