"Tarom închide tot mai multe rute importante. Este prețul pe care trebuie să-l plătească dacă vrea ajutorul financiar al Comisiei Europene. Compania aeriană de stat a cerut un împrumut ca să poată acoperi datoriile acumulate de-a lungul a două decenii", a transmis Cristian Sabbagh.

TAROM, între sacrificii și faliment

Pe tabela cu zboruri din aeroport zărim 3 curse ale TAROM: spre Chișinău, Iași și Cluj.

Pasagerii recunosc că zboară cu avioanele companiei de stat mai mult de nevoie, decât de voie.

"Zgomotul destul de mare, condițiile mai slabe decât la alte companii aeriene", a spus un român.

Într-adevăr, o călătorie cu aeronavele companiei aeriene de stat îi lasă mască pe pasageri, mai ales pe cei străini.

"Arată de parcă interiorul nu a fost schimbat de când TAROM a cumpărat acest avion în urmă cu 20 de ani. Modelul tapițeriei este unul vechi, iar compartimentul pentru bagaje este mic", a spus un străin.

În urmă cu 50 de ani, Tarom avea o flotă de 47 de aeronave. Timpul a trecut, avioanele s-au defectat și au fost vândute. Astfel ca în 2018, compania mai avea doar 29 de aeronave. Ca să mai reducă din costuri, operatorul a mai renunțat la altele.

Ca să poată investi bani în modernizarea flotei, TAROM trebuie în primul rând să scape de datorii.

Conform celui mai recent raport, compania are restanțe de 220 de milioane de lei.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

"Ultimul an în care TAROM a înregistrat profit a fost în 2007.

De atunci, au urmat ani la rând de pierderi, iar pentru anul trecut compania aeriană a ieșit pe minus cu 62 de milioane de lei", a transmis Georgiana Grimm, reporter Știrile Kanal D.

Aflată în pragul falimentului, compania a cerut ajutorul Comisiei Europene. A cerut un sprijin de 180 de milioane de euro, însă cei de la Bruxelles au fost de acord să ofere 150 de milioane de euro în schimbul unui amplu plan de restructurare.

Primul pas a fost diminuarea personalului. Dacă în 2020, peste 1800 de oameni erau angajați la TAROM, acum compania are puțin peste 1100 de salariați.

Ca să facă rost de bani, compania aeriana a închis mai multe rute și a vândut sloturile altor operatori de zbor. În urmă cu un an și jumătate, Tarom a renunțat la cursele spre Barcelona, Viena și Munchen. Acum există negocieri și pentru a renunța și la cursa București-Londra.

În prezent, operatorul de stat are un grad de ocupare de 75% în cursele spre Londra, în timp ce avioanele companiilor low cost decolează cu aproape toate locurile ocupate.

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

"În 1969 Tarom avea MUSCA 27 curse externe. Acum, Tarom are MUSCA vreo 17 curse externe. Vă dați seama la ce nivel de decădere a ajuns această companie", a declarat Narcis Pascu, liderul sindicatului unit TAROM.

De vină pentru prăbușirea companiei aeriene de stat este lipsa de predictibilitate, acuză liderii de sindicat. În ultimii 7 ani, Tarom a avut 17 directori. În ultimii 15 ani, cifra de afaceri a operatorului de zbor a crescut cu doar 18%, veniturile cu 5%, iar cheltuielile cu 25%.

Citește și: VIDEO- O bucată dintr-un avion s-a prăbușit lângă un parc, din Mureș. Martorii au trecut prin clipe de spaimă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si