VIDEO - Tomatele românești, în piețe înainte de Paște. Promisiunea legumicultorilor

E forfotă mare în solariile legumicultorilor din toată ţara. Producătorii au început să planteze tomatele care, se laudă ei, vor ajunge înainte de Paşte în pieţe.

Author: Iulian Ciurea marți 09 februarie 2021 , 19:33

tomate romanesti rosii romanesti piata Paste invierea Domnului
Tomatele românești vor ajunge înainte de Paște
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În câteva sere încălzite din Dolj, legumicultorii se întrec între ei și muncesc de zor ca să scoată cât mai repede pe piaţă trufandalele româneşti. Cosmin, de pildă, estimează că, dacă vremea va fi bună, la jumătatea lui aprilie va concura cu tomatele aduse din import.

Însă pe cât de profitabilă va fi afacerea la începutul sezonului, pe atât de mare este durerea producătorilor. Iar asta pentru că roşiile cu gust se vor vinde cu preţuri mari doar în primele zile.

„Prețurile vor fi undeva la 25-30 lei/ kg
Cred că o să scadă destul de repede la 15, chiar 10 lei. Dar nu cred că va mai scădea sub 8 lei. Kg de tomată extratimpurie sub 8 lei... nu mai ești rentabil”, spun producătorii.

Promisiunea legumicultorilor: Tomatele românești, pe mese de Paște

Din acest motiv, lupta pentru a ieşi cu legumele mai devreme este singura şansă de a supravieţui cât mai mult în piaţa saturată de roşii.

Şi Mircea Tatu, un fermier renumit în zona Buzăului., a plantat rasaduri de rosii in 12 solarii. Tomatele sunt acum la stadiul de pătlăgele verzi, însă într-o lună vor fi numai bune de cules.

„Ca să reziste sezonului rece și să-și păstreze gustul dulce, plantele au nevoie de multă căldură, astfel că fără instalaţii de încălzire, ar fi compromise.

Nu putem să scoatem o roșie foarte ieftină, pentru că investițiile sunt de patru ori mai mari”, spun producătorii.

În piețe, tomatele sunt la mare căutare. Tarabele sunt încă pline de roșii aduse din Turcia, Spania sau Grecia, care se vând la prețuri cuprinse între 8 și 12 lei kilogramul. Marfa românească este aşteptată însă ca pâinea caldă.

„Roșiile românești sunt gustoase. Cele din import nu au niciun gust, sunt efectiv de plastic

Eu am o mică grădină și nu se compară gustul roșiei noastre cu ce este acum pe piață”, spun cumpărătorii.

Prețul tomatelor românești va fi mult mai mare si din cauza sistarii subventiilor de la stat. Cum programul Tomata a luat sfarsit, mulți fermieri au anunțat că nu vor mai cultiva rosii in acest an.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si