"Trebuia să fie exact ca și ăsta. Dar din cauză că frunza e uscată, fructul nu se mai poate alimenta cum trebuie se coacă la mărimea asta", se plâng legumicultorii.

Gheorghe Chiriţă este unul dintre cei care şi-au văzut culturile de roşii distruse de tuta absolută, o molie de mici dimensiuni, extrem de dăunătoare pentru tomate.

Citeste si: VIDEO| Interzis la export. O nouă măsură de urgență în România

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Fluturii consumă partea verde a vrejului iar larvele distrug miezul legumei.

"Și în fruct pătrunde și depune ouăle acolo. Între 10 şi 15 zile. 250 de ouă", spune producătorul.

Dăunătorii le-au distrus culturile

Deşi le cultivă de peste 30 de ani, agricultorul nu-şi aminteşte să mai fi suferit vreodată pagube atât de mari din cauza unui dăunător.

"Producția pe care eu trebuia să o am, dacă am făcut jumătate.

Pentru că de exemplu planta asta trebuia să fie până sus. Din cauză că s-a uscat, nu a mai avansat", a declarat Gheorghe Chiriță.

Plantele din solarii s-au uscat înainte să atingă dimensiunea normală. S-au copt, însă din cauză că au fost atacate de molie, sunt foarte mici.

Citeste si: Paradoxul românesc! Suntem campioni europeni la producția de porumb, dar importăm de la alții!

Agricultorul se vede nevoit acum să distrugă plantația.

"Nu mai sunt bune de nimic. Le scot și le dau foc pentru că mai sunt larve înăuntru", spune legumicultorul.

Fabricile de suc, fără materie primă

Din cauza dăunătorului, multe culturi de roşii au fost distruse aproape în totalitate. Mai grav este că soluţiile de combatere ale moliei sunt ineficiente, iar atacul ei are urmări inclusiv în industria alimentară. Fabricile de conserve au ajuns să caute cu disperare roşii pentru procesare.

"Această situație a afectat în termeni de productivitate iar cultura va fi redusă. În momentul ăsta suntem undeva la 20 la sută din totalul necesar", a declarat Cosmin Gheorghe, administratorul unei fabrici de suc.

Fara productie autohtona de rosii pentru industrializare, piata romaneasca a ajuns sa fie invadata de pasta de rosii si bulion din import. Cantități importante de tomate se aduc, la acest moment, din Bulgaria.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si