VIDEO | Unul din doi angajați din industria ospitalității și-a pierdut locul de muncă în pandemie

Iar restricțiile din ultima perioadă ar putea duce la și mai multe concedieri. Patronii spun că n-au primit ajutoarele de la stat și riscă să pună lacătul pe ușă. În același timp, Ministerul Muncii vrea să acorde permise de muncă pentru încă 100 de mii de muncitori din Asia!

Author: M.A. Reporter: Madalina Cotorceanu Bichir miercuri 10 noiembrie 2021 , 14:47

Unul din doi angajați din industria ospitalității și-a pierdut locul de muncă în pandemie

Unul din doi angajați din industria ospitalității și-a pierdut locul de muncă în pandemie

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Horeca: 1 din 2 angajați, concediat 

Valerica este cameristă de peste zece ani și lucrează la un hotel din centrul capitalei. Pandemia a făcut ravagii și la 5 stele, la fel ca în orice alt hotel, iar femeia se teme că și-ar putea pierde jobul.

„De aici mâncăm, mergem mai departe, avem un bănuț.(...) Chiar mă gândeam ce pot să mai găsesc eu la vârsta asta de lucru și îmi place așa de mult ce fac....chiar am fost speriată.”

Din cei 70 de angajați ai hotelului, proprietarul a mai putut păstra doar 56.

Și speră să nu mai fie nevoit să renunțe și la alții.

Citeste si: Raed Arafat: „Carantinare totală, în care să stea toată lumea, să închidem toată economia, nu s-a luat în considerare”

Citeste si: Claudia Puican și Armin Nicoară fac eforturi intense să devină părinți: ,,E din ce în ce mai greu''- kanald.ro

Citeste si: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”- wowbiz.ro

„În anii când funcționam plin, dădeam la gunoi cam 10 tomberoane pe sătpămână. Acum nu strâng nici măcare jumătate de tomberon. Deci este un dezastru(...) Turiști străini nu sunt, turiștii români care sunt? Cei care vin la spital sau la o rudă. Am avut zile întregi când n-am avut nicio cameră.” , a declarat Ion Antonescu, proprietarul unui hotel, pentru Știrile Kanal D. 

Numărul angajaților din industria Horeca s-a înjumătățit în 2021

Dacă în 2019 industria ospitalității număra circa 400.000 de angajați, în 2020 numărul lor s-a înjumătățit. Iar concedierile ar putea continua, în condițiile în care firmele din domeniu nu au primit ajutoarele promise de stat. 

„La nivel național, din 22.000 sunt 5.000 de companii care n-au primit banii(...) Nu s-a dat un licăr de speranță îi veți primi peste o lună-două(...) Dacă mai durează 2-3 luni, jumătate se închid.”, a spus Alin Burcea, vicepreședintele ANAT, pentru Știrile Kanal D. 

Ne oprim și într-un restaurant care altădată primea sute de clienți. Acum, la ora prânzului, bate vântul.

Citeste si: Găsește ușor jobul pe care ți-l dorești. Alege dintr-o ofertă completă de locuri de muncă București!

„Am fost în șomaj tehnic în jur de 8-9 luni apoi am lucrat 3 luni si iar s-a intervenit cu șomaj. E foarte greu pentru noi.(...) Acum este foarte mic tips-ul nefiind clienți.”, a spus Ilie Efta, ospătar, pentru Știrile Kanal D. 

Citeste si: „Eu vreau psihic să fiu bine, ca în egală măsură, psihic să îl fac bine pe copilul meu. Dacă vreau mâine, eu stau cu unul de 18 ani, că așa vreau eu.” Marcela Fota a vorbit despre partenerul său- kfetele.ro

Citeste si: "Acum văd cum karma lucrează. Doriane ești la fel de țepar ca Donca, doar că tu ca personaj faci mai mult rău copiilor". Dorian Popa, pus la zid! Ce a făcut și de ce este aspru criticat- radioimpuls.ro

Citeste si: Raed Arafat, sceptic în ceea ce privește sfârșitul pandemiei, în 2022: "Nu pot spune că este anul în care România va reveni la normalitate"

În alte domenii se caută angajați din Asia

Asta în timp ce în alte domenii se caută angajați... în Asia. Ministerul Muncii vrea să acorde vize pentru 100.000 de lucrători străini în 2022. E nevoie de ei în construcţii, transporturi și chiar în panificație


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si