VIDEO - Vom avea călătorii mai sigure cu pașaportul verde de vaccinare

Aproape toate țările vorbesc deja despre așa zisul pașaport verde - un document care ne va permite accesul la călătorii sigure și revenirea la o viață normală.

Author: Iulian Ciurea marți 19 ianuarie 2021 , 20:04

Statele lumii încep să ceară pașaport verde pentru călătorii sigure
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Faptul că autoritățile nu mai obligă la carantină persoanele care au făcut ambele doze de vaccin- atunci când vin din alte țări- stârnește revoltă printre

călători. E un fel de pașaport ascuns- care ar putea deveni o realitate- cu toate că nimeni din guvern sau din Comitetul Național pentru Situații de Urgență nu o spune fățiș.

„E ca un pasaport medical. Oarecum e o constrangere, dar mi-as face ca sa raman sanatos” spun oamenii.

Supărarea oamenilor e cu atât mai mare cu cât puțini au acces la vaccin. Până acum- în cele mai multe state- au fost vaccinați cei cu risc- astfel că majoritatea- care nu e imunizată- se simte discriminată.

„Nu mi se pare buna ideea cu vaccinarea, adica nu ma obliga sa ma vaccinez, dar ma obliga sa mi fac pasaport, mai bine ma carantinez”, cred unii.

Statele lumii încep să ceară pașaport verde pentru călătorii sigure

Oricât de mare ar fi revolta- rând pe rând- statele lumii iau decizii draconice. De pildă- Cipru a anunțat că din luna martie NU va mai solicita test PCR sau carantină pentru călători dacă dovedesc că s-au vaccinat. Iar Estonia lucrează împreună cu OMS la crearea unui pașaport digital de imunizare.

În Regatul Unit există discuții despre o așa numită ștampilă de vaccinare care să fie aplicată în pașapoarte- în timp ce Israelul plănuiește eliberarea unor pașapoarte verzi care vor permite posesorilor vaccinați accesul neîngrădit la evenimente publice, restaurante, precum și libera călătorie în străinătate.

La fel... și Grecia!
Și premierul elen a cerut Comisiei Europene să ia în discuție introducerea unui certificat european de vaccinare care să faciliteze călătoriile între statele UE.

Problema pașaportului verde va fi dezbătută la summit-ul european

Subiectul va fi dezbătut peste două zile la summit-ul liderilor europeni. Până atunci- România a actualizat iar vestita listă galbenă. Se impune carantină pentru cei care vin din 48 de state, printre care Italia, Franța, Germania, Austria și Portugalia- Brazilia, Argentina, Canada și Emiratele Arabe Unite.

„Excepția de la carantină se aplică persoanelor care ajung la noi în țară pentru a participa la evenimente private, cum ar fi nunți, botezuri, înmormântări sau au nevoie de un consult medical ce nu poate fi amânat”, relatează reporterul Kanal D.

Existența unui pașaport de călătorie nu ar fi însă o noutate. De exemplu, există carnetul galben- dovada vaccinului contra febrei galbene- fără de care nu puteți avea acces în Africa de Sud. Un alt vaccin obligatoriu în anumite țări este cel împotriva meningitei, care din 1994 Arabia Saudită îl cere pelerinilor pentru a avea acces la Mecca.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si