VIDEO| Zile negre în America: Cele mai mari proteste din ultimii 50 de ani

Protestatari furioși au ieșit pe străzi pentru a cincea noapte la rând, în Statele Unite. Violențele de stradă sunt departe de a se sfârși, în ciuda stării de asediu instituită în 25 de orașe.

R.B., duminică 31 mai 2020 , 18:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În tot acest context alarmant, declarațiile publice ale președintelui Donald Trump par mai degrabă să pună gaz pe foc, în vreme ce alți lideri politici acuză ”forțe exterioare”. Sunt cele mai mari manifestații de protest din ultimii 50 de ani.

Aceste imagini șocante au fost înregistrate în New York, unde două mașini de poliție intră în plină mulțime pentru a-i dispersa pe protestatari.

Citeste si: SUA: Poliţistul implicat în moartea lui George Floyd a fost arestat

S-a dezlănțuit iadul sâmbătă noapte și pe străzile din Washington DC. Aflat în interiorul Casei Albe, Trump a postat mesaje prin care felicita forțele de ordine pentru că l-au făcut să se simtă „în siguranță”.

”Eram înăuntru, am urmărit fiecare mișcare și m-am simțit mai în siguranță ca niciodată. Nimeni nu a încercat să sară gardul, căci dacă o făceau, ar fi fost întâmpinați cu cei mai agresivi câini și cele mai oribile arme pe care eu le-am văzut în viața mea”, spune președintele.

Sunt mărturiile oamenilor care simt că, în țara lor, legile nu se aplică la fel pentru toți locuitorii. În 25 de orașe, violențele au căpătat o asemenea amploare, încât s-a instituit starea de asediu. Manifestanții au încălcat-o fără rezerve, ceea ce a determinat autoritățile să suplimenteze forțele de ordine și să aresteze sute de persoane.

Citeste si: A patra noapte consecutivă de revolte în SUA după moartea lui George Floyd

În epicentrul protestelor, Minneapolis, poliția încearcă să domolească violențele cu gaze lacrimogene.
AMBIANTA

În Los Angeles s-a instituit stare de urgență, iar peisajul este „ca după război” - afirmă o jurnalistă trimisă să relateze evenimentele de la fața locului.

Poliția a sporit forța cu care contraatacă manifestațiile de stradă, asta după ce liderii politici au fost criticați pe motivul lipsei de acțiune. Donald Trump a catalogat manifestațiile drept o izbucnire de extremă stângă, care dezonorează moartea lui George Floyd.

În vâltoarea evenimentelor, unii analiști spun că America asistă la cele mai dure proteste de după 1968 - când populația se revoltase împotriva războiului din Vietnam. Alții atestă parțial poziția președintelui Trump, spunând că este imposibil ca o astfel de mobilizare să fi apărut natural. Mai multe voci au afirmat că printre protestatarii mânați de convingere se ascund propagandiști antifasciști și chiar ruși, al căror scop ar fi acela de a destabiliza Statele Unite.

Guvernatorul statului Minnesota a diferențiat astăzi între protestatarii pașnici, care se luptă realmente pentru dreptate și cei violenți, care nu servesc aceluiași deziderat democratic.

Citeste si: Violențe în SUA. Crima din Minneapolis a declanșat acțiuni teribile

George Floyd a decedat după ce a fost imobilizat la pământ cu piciorul în zona gâtului de către ofițerul Derek Chauvin. Timp de 8 minute și 46 de secunde, Chauvin a apăsat ferm cu genunchiul, ignorând strigătele bărbatului de 46 de ani care spunea că nu poate să respire. Membrii familiei victimei, care vor acum dreptate, au fost sunați personal de către Donald Trump. Fratele lui Floyd îl acuză însă pe președinte că nici nu l-ar fi ascultat.

Derek Chauvin a fost concediat și arestat sub acuzația de omor. Ceilalți 3 polițiști au fost retrași din serviciul public. Manifestanții spun că nu se vor opri până ce toți patru nu vor primi pedepse mai dure.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si