Vinieta oxigen. Primăria Capitalei a început să marcheze zona unde se va aplica

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a început să monteze indicatoare cu zona unde va fi aplicată vinieta Oxigen .

Author: R.B. luni 06 ianuarie 2020 , 11:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Primarul municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, spunea, în luna decembrie, că vinieta Oxygen va intra în vigoare de la 1 martie, precizând că, în ianuarie şi februarie, poluarea este oricum mai scăzută, având în vedere că elevii sunt în vacanţă, mulţi bucureşteni sunt plecaţi din oraş, iar circulaţia este îngreunată din cauza condiţiilor meteo.

Citeste si: Firea spune că vinieta Oxygen va intra în vigoare de la 1 martie

“Am luat această decizie pentru că mi se pare normal. Lunile ianuarie şi februarie, când poluarea oricum este mai scăzută, este şi vacanţa elevilor, sunt mulţi bucureşteni plecaţi din oraş, circulaţia oricum este îngreunată din cauza condiţiilor meteo, fie că este vorba despre zăpadă, polei, chiciură şi atunci ne-am gândit şi am luat această decizie ca termenul de aplicabilitate al proiectului să fie 1 martie, în această perioadă făcând o informare, o comunicare şi o conştientizare din partea cetăţenilor. Am pregătit deja un proiect, se află la direcţiile de specialitate şi vom supune dezbaterii şi aprobării în cadrul Consiliului General din luna decembrie pentru a avea şi aprobarea Consiliului, dar sunt convinsă că niciun consilier nu se va opune pentru a fi această perioadă de informare şi conştientizare”, a

declarat Firea, luni, într-o conferinţă de presă.

Firea a precizat că toate fondurile strânse din plata acestei viniete vor fi folosite pentru proiecte împotriva poluării.

Citeste si: VIDEO| Reacțiile șoferilor după ce taxa de poluare pentru București a devenit obligatorie

“Toate fondurile care vor fi acumulate din plata vinietei Oxygen vor fi folosite exclusiv pentru proiecte care sprijină lupta împotriva poluării şi de asemenea proiecte pentru mobilitate. Pentru a nu fi doar declaraţii politice, am introdus un amendament expres în proiectul de hotărâre, care spune foarte clar, că toate sumele din vinieta Oxygen sunt colectate la nivelul Direcţiei Buget-Finanţe a Primăriei Capitalei şi sumele pot fi folosite exclusiv pentru aceste proiecte de mediu şi de mobilitate. Mai concret, pentru plantarea de pomi, pentru achiziţia sau răscumpărarea unor spaţii verzi sau parcuri care au fost retrocedate în anii trecuţi pentru pistele de biciclete”, a mai afirmat primarul Capitalei.

Firea a precizat că Bucureştiul se află pe locul patru la nivel naţional şi pe locul şase la nivel european în privinţa poluării şi că trebuie luate măsuri pentru ca situaţia să nu se înrăutăţească.

Citeste si: Taxa de poluare ”Oxigen” a fost adoptată: Ce mașini vor fi interzise în București

Proiectul Oxigen, care prevede măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în Capitală, a fost adoptat, în 24 noiembrie, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Proiectul propunea iniţial ca toate toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinieta electronică pentru Bucureşti, însă, în urma amendamentelor apobate, şi maşinile Euro 4 vor fi scutite de plata vinietei până în 2021.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si