Veste cumplită despre prezența virusului mutant în România. Tulpina britanică, în jumătate din țară

După apariția primelor 136 de cazuri de coronavirus mutant în România, Institutul Naţional de Sănătate Publică trage un semnal de alarmă înfricoșător: există o probabilitate mare ca tulpina britanică să cuprindă întreg teritoriul României în viitorul apropiat!

Author: Razvan Ilie marți 23 februarie 2021 , 14:26

noua tulpina coronavirux
Peste jumătate dintre cazurile cu noua tulpină, identificate în București
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat marți analiza epidemiologică a primelor 136 de cazuri de COVID-19 din România confirmate cu noi variante ale virusului.

Avertismentul autorităților medicale este extrem de serios: varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din judeţele ţării şi există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 23 februarie. Numărul pacienţilor de la ATI, în creştere

INSP: Noua tulpină  de coronavirus, forme mai grave de boală la vârstnici 

Institutul Naţional de Sănătate Publică atragw atenția că noua variantă de coronavirus este mult mai ușor transmisibilă și prezintă o severitate mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici. 

" Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante şi, conform ultimelor evidenţe sosite din Marea Britanie, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici", a transmis marți INSP.

Citeste si: Alți elevi confirmați cu Sars-Cov-2. Pandemia continuă să facă victime

Rată de confirmare la noua tulpină: 27%

Până în prezent, în acest an, au fost comunicate la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) 499 de secvenţieri finalizate în săptămânile 53/2020- 07/2021, respectiv până la data de 21 februarie 2021 inclusiv, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7).

Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%, potrivit raportului citat de Agerpres. Până la data menţionată, nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, a subliniat INSP.

Rezultatele secvenţierilor au fost comunicate de patru laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Balş, MedLife şi Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava.

Citeste si: Angela Merkel are un plan pentru a ridica restricțiile din Germania. Ce a propus aceasta

Harta transmiterii noii tulpini de SARS-COV-2

Conform INSP, cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din următoarele judeţe: Argeş (2), Bucureşti (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoşani (4), Caraş-Severin (2), Cluj (9), Constanţa (1), Covasna (1), Galaţi (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureş (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiş (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

De asemenea, potrivit analizei, cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45- 54 de ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) sunt la persoane cu vârsta mai mare de 25 de ani.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si