Cum se simte acum femeia care a suferit prima reacție severă post-vaccin, de tip anafilactic

Medicul Valeriu Gheorghiţă anunţă că femeia de 46 de ani care a suferit o reacţie anafilactică la câteva minute după inocularea vaccinului produs de AstraZeneca este internată într-un spital din Slatina, este în stare foarte bună şi cel mai probabil marţi va fi externată.

Author: Andreea Bolocan marți 23 februarie 2021 , 08:07

vaccin anti-covid reactie adversa severa  valeriu gheorghita
Când va fi externată femeia care a suferit o reacție adversă severă în urma administrării vaccinului anti-COVID
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În ce stare se află acum femeia care a suferit reacția severă

"Starea persoanei este foarte bună în momentul de faţă şi, din datele furnizate, urmează să fie externată în zilele următoare, probabil chiar mâine.”

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat faptul că personalul medical a reacționat rapid și a știut cum să procedeze în momentul în care femeia în vârstă de 46 de ani a avut reacția alergică cu criterii de șoc anafilactic în urma administrării vaccinului anti-COVID-19.

”Este de remarcat şi de subliniat faptul că personalul medical a reacţionat cu promptitudine, au cunoscut procedurile, s-a administrat adrenalină şi tot ce trebuie în cazul în care se instalează o astfel de reacţie.”

Reacţia anafilactică este una foarte rară

Citeste si: Anunț OMS: Cei care au suferit reacții grave la vaccinuri vor primi compensații

Valeriu Gheorghiță: ”Reacţia anafilactică este una foarte rară”

Dr. Valeriu Gheorghiță a ținut să aducă în discuție și primele două cazuri de reacţie anafilactică care s-au înregistrat la începutul campaniei de vaccinare în Marea Britaniei. Acesta a spus că cele două persoane au avut un istoric de şoc anafilactic în antecedente, dar și faptul că reacţia anafilactică este una foarte rară. Astfel, la un milion de doze de vaccin administrate vor apărea circa 2,5 până la 5 cazuri de reacţie anafilactică.

”Eu aş putea sublinia un aspect, dacă ne aducem aminte, chiar din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie s-au semnalat două cazuri de reacţie anafilactică la persoane cu istoric de şoc anafilactic în antecedente, iar reacţia anafilactică este una foarte rară, din datele pe care noi le avem la dispoziţie apar circa 2,5 până la 5 cazuri la cel puţin un milion de doze administrate, este o evaluare făcută în Statele Unite pe circa 17-18 milioane de doze fără să se înregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, în cadrul unei emisiuni TV.  

Citeste si: Ministrul Sănătății l-a demis pe managerul de la Spitalul Matei Balș

El a precizat că, deşi reprezintă o reacţie adversă majoră, şocul anafilactic are o evoluţie favorabilă dacă personalul medical recunoaşte la timp reacţia şi administrează tratamentul corect.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, luni, că o femeie de 46 de ani a avut o reacţie severă, anafilactică, la scurt timp după ce i s-a administrat prima doză de vaccin AstraZeneca, ea nefiind cunoscută cu alergii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si