Vlad Voiculescu: „Nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara...”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a explicat că într-o hotărâre de Guvern din ianuarie se prevede că în centrele de vaccinare ale Ministerului Apărării se vaccinează personalul instituţiei şi membrii familiilor acestora, "potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie".

Author: Georgiana Balaban joi 11 martie 2021 , 07:34

vlad voiculescu despre centrele de vaccinare mapn
Ministrul Sănătății - Vlad Voiculescu.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numeşte personal esenţial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau...

tot esenţial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîţu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii a vreunui angajat al statului", a susţinut el.

"Citesc din nou în publicaţii şi postări ale unor oameni altfel atenţi la nuanţe un titlu care sună cam aşa: ...rudele militarilor şi angajaţilor din sistem s-au vaccinat separat pentru că Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier şi de ministrul Voiculescu Haideţi să lămurim ceea ce a semnat premierul Cîţu şi cu mine, mergând direct la textul din Hotărârea de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie 2021: Ministerul Apărării Naţionale asigură prin centrele de vaccinare proprii, POTRIVIT CRITERIILOR DE ELIGIBILITATE STABILITE PRIN STRATEGIE, vaccinarea personalului propriu şi a membrilor familiilor acestora, precum şi a următoarelor categorii(...)", a arătat Vlad Voiculescu, miercuri, într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că, astfel, nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei.

Citeste si: Ministrul Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Balș: Toţi pacienţii au fost transferaţi

Ce a transmis Vlad Voiculescu

"Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie. Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numeşte personal esenţial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau... tot esenţial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîţu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului. PS Tot în acel HG am insistat şi premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinaţi să fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani şi persoane cu comorbidităţi), iar restul- toţi restul- să nu fie peste 25%", a menţionat ministrul Sănătăţii.

Publicarea datelor referitoare la pandemie şi la campania de vaccinare de către Ministerul Sănătăţii a provocat critici vehemente la adresa ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, fiind invocat inclusiv caracterul secret al unora dintre date. Ministrul a invocat nevoia de transparenţă, iar premierul a dispus verificări.

vlad voiculescu despre centrele de vaccinare mapn
Ministrul Sănătății a făcut declarații noi.[Sursa foto: google]

Recorder a anunţat miercuri că a obţinut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie.

Datele arată că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia naţională de vaccinare. iar peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populaţia generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani şi chiar înaintea unor cadre medicale.

Citeste si: Vlad Voiculescu: „30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare”

”Cele mai flagrante situaţii sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balş“ şi la Centrul Militar Casa Armatei din Focşani. La „Balş“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile şi în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care aşteptau vaccinul. La Casa Armatei din Focşani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparţine centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare”, relatează Recorder.

Altă situaţie care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din Bucureşti. Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esenţiali), deşi la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinaţi au fost înregistraţi în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituţiilor din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică, securitate naţională”. Spitalul „Agrippa Ionescu” aparţine Serviciului Român de Informaţii.

”Fără a fi un fenomen de proporţii, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare şi s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituţiilor de forţă care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia naţională de vaccinare”, menţionează sursa citată.

Citeste si: Ministrul Sănătății, vești proaste pentru români: „Aş prefera să închidem temporar...” Vor fi impuse restricții dure în perioada următoare?

Ministerul Apărării Naţionale face precizări miercuri în scandalul publicării datelor referitoare la vaccinare, precizând că acuzele publice la adresa ministerului şi a personalului militar sunt de neînţeles. Conform ministerului, până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare şi personal civil în activitate în cadrul ministerului, iar diferenţa până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari şi membri de familie eligibili,(peste 65 de ani sau cu comorbidităţi). Instituţia precizează şi că în situaţiile punctuale unde se va constata că regulile nu au fost respectate, vor fi luate de urgenţă măsurile legale. MApN a solicitat Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 publicarea constantă a datelor privind activitatea centrelor de vaccinare coordonate de MApN.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Emily Burghelea suferă de depresie post partum. Fosta concurenta ”Bravo, ai stil!” a... Emily Burghelea suferă de depresie post partum. Fosta concurenta ”Bravo, ai stil!” a izbucnit în lacrimi: cred că am nevoie de un psiholog
spotmedia.ro
Anticorpii monoclonali ajung în România cu mare întârziere și în cantitate mică. Lista... Anticorpii monoclonali ajung în România cu mare întârziere și în cantitate mică. Lista spitalelor care au primit tratamentul
spotmedia.ro
Spania vrea să reincrimineze prostituția, după 26 de ani Spania vrea să reincrimineze prostituția, după 26 de ani
b1.ro
Dana Rogoz a avut o noapte de groază: „Acum râd, dar nu vreți să știți ce dureros a fost”” Dana Rogoz a avut o noapte de groază: „Acum râd, dar nu vreți să știți ce dureros a fost””
infoactual.ro
De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi... De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi dezvăluit vreodată
infoactual.ro
Baba Vanga: O nouă boală va lovi planeta. Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde Baba Vanga: O nouă boală va lovi planeta. Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde
evz.ro
Un nou lockdown în România?! Situație disperată pentru milioane de români. Nu se mai... Un nou lockdown în România?! Situație disperată pentru milioane de români. Nu se mai poate face nimic
doctorulzilei.ro
Prof. Constantin Dulcan despre cum să ne ferim de coronavirus: ”Rămâne un singur lucru... Prof. Constantin Dulcan despre cum să ne ferim de coronavirus: ”Rămâne un singur lucru de făcut dincolo de mijloacele recomandate de către medici”
romaniatv.net
STARE DE URGENŢĂ până pe 15 noiembrie. Se închide TOT, inclusiv pentru vaccinaţi STARE DE URGENŢĂ până pe 15 noiembrie. Se închide TOT, inclusiv pentru vaccinaţi
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si