Românii ar putea cumpăra și medicamente din suma voucherelor de alimente pe care le primesc în prezent.
Vocuherele de alimente ar putea fi folosite și pentru medicamente
În prezent, atât românii cu pensii mai mici de 1.700 de lei, cât și cei care au salariul estimat acestei sume, sunt beneficiari de vouchere pentru alimente.
Astfel, prin proiectul de lege inițiat de USR, se impune eliminarea restricționării de utilizare a voucherelor de alimente, pentru ca românii să-și poată achiziționa medicamente.
Diana Stoica, deputata USR a transmis printr-un comunicat de presă următoarele:
Citește și: VIDEO- Unele medicamente de răceală și gripă ar putea provoca accidente vasculare. Avertismentul EMA
Citește și: VIDEO- Cumpărătorii vor plăti mai mult pentru alimente în acest an. Marii producători vor să majoreze prețurile
„Sănătatea oamenilor este esenţială şi, din păcate, foarte multe dintre persoanele vulnerabile din România nu îşi permit să cumpere medicamentele de care au nevoie. Fie că vorbim de tratamente pentru diferite afecţiuni cronice, fie de medicamente pentru afecţiuni respiratorii etc. De aceea, am venit cu acest proiect de lege care le va permite oamenilor să cumpere şi medicamente, pe lângă alimente, prin cardurile sociale”.
De asemenea, proiectul inițiat de deputații USR Diana Stoica și Eugen Terente are ca scop schimbarea OUG 63/2022, pentru ca voucherele de alimente să fie destinate și achiziționării de medicamente.
Citește și: Probleme grave la alimentele distribuite sub formă de pachet alimentar la copii. Mai multor elevi li s-a făcut rău după produsele consumate
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro
Citeste si: O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și "pasată cu un blender" de soțul ei. Detaliile unei crime care a șocat Europa- antena3.ro
„În urma semnalelor pe care le-am primit de la unii dintre beneficiarii cardurilor sociale pentru persoanele vulnerabile, am înţeles cât de util ar fi pentru ei să poată folosi aceste carduri şi pentru a avea acces la tratamentele care le sunt vitale”, a mai adăgat deputata USR.
Un număr de aproximativ 2,5 milioane de români primesc ajutorul de 250 de lei, însă, banii de pe tichetele sociale pentru alimente pot fi folosiți într-o limită de timp.
Citește și: O parte din românii care au primit cardurile de energie susțin că nu pot folosi voucherele
Prețurile alimentelor cresc în România, în timp ce în alte țări scad. Explicația oferită de specialiști
Alimentele din România au prețuri din ce în ce mai mari, lucru ce îi dezavantajează pe români. Fenomenul se întâmplă la noi în timp ce alte țări au făcut reduceri de preț.
Producătorii au dat explicații și au spus de ce se întâmplă acest lucru.
Românii nu mai fac față scumpirilor care apar de la o lună la alta. În același timp, în multe țări prețurile au început să scadă, dar producătorii români vor să continue majorările, în ciuda acestui lucru.
Pentru că situația devine tot mai revoltătoare, aceștia au dat explicații despre fenomen.
Alimente cu prețuri uriașe în România
Conform experților, zahărul s-a scumpit cu 63%, uleiul cu 37%, untul cu 45%, ouăle cu 35%, iar margarina are un preț mai mare cu 36% și în aceste condiții, producătorii își susțin, în continuare, creșterile prețurilor.
În țări precum Australia, prețurile alimentelor de bază scad cu procente chiar și de 2,9%, ceea ce reprezintă un beneficiu pentru bugetul oamenilor.
Citește și: VIDEO- Românii dau cei mai mulți bani pe alimente dintre europeni
Producătorii afirmă că nu intenționează deloc să le urmeze exemplul, ba chiar să mai crească prețurile.
Aceștia au spus că majorările prețurilor alimentelor vin după ce materia primă și mâna de lucru s-a scumpit, motiv pentru care sunt nevoiți să facă tot ce le stă în putință să își scoată cheltuielile, chiar dacă acest lucru înseamnă ca produsele lor să ajungă la prețuri alarmante.
Citeste si: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”- kfetele.ro
Citeste si: Ce faci în weekendul 14-15 septembrie 2024? Hai să vezi ce locuri frumoase ți-am găsit pentru a-ți petrece timpul liber- radioimpuls.ro
Citeste si: „Avem deja patru, acum s-a născut alta. Omoar-o”. 35 de moașe au ucis 1.000 de bebeluși fetițe. Acum ele povestesc ce s-a întâmplat- antena3.ro
Citeste si: O minoră a fost găsită însărcinată, într-un dulap, la un an și jumătate de dispariție- kanald.ro
Citeste si: Actorii serialului Mă numesc Zuleyha, în doliu, după cutremurul din Turcia: „Suntem profund întristați”- wowbiz.ro
Citește și: VIDEO- Un litru de lapte a ajuns să coste 10 lei în supermarketuri. Prețuri duble față de anul trecut
„Investiția este foarte mare, s-au scumpit semințele, investim foarte mult și trebuie să ne recuperăm banii”, a declarat un producător, conform Antena 3 CNN.
Citește și: Inflația trece, prețurile rămân
Creșterea prețurilor le dă bătăi românilor, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă sau de Paște. Atunci, oamenii fac cumpărături în masă. Atât prețul alimentelor de bază, necesare în cantități mari pentru cozonaci, drob sau alte preparate pentru Paște, cât și carnea de miel se vor vinde mai scump, au spus specialiștii.
Citește și: Preț carburanți 9 februarie 2023: Cu cât se vinde joi litrul de benzină sau de motorină?