Vremea se schimbă radical în România. Vezi județele care vor fi grav afectate

Iarna își intră în drepturi în România. Vremea devine din ce în ce mai rece. Temperaturile vor fi în scădere. ANM a emis un cod portocaliu de inundații.

Author: Georgiana Balaban marți 05 ianuarie 2021 , 13:41

vremea se schimbă în românia
Cod portocaliu de inundații în România.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Deși ne-am obișnuit cu temperaturi ridicate zilele acestea, vremea se schimbă în România. Anotimpul rece își va face simțită prezența. Meteorologii au emis un cod portocaliu de inundații.

Mai multe județe din țară vor fi grav afectate.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), codul portocaliu emis marți dimineață, valabil pe râurile a patru județe, este valabil până la ora 12:00.

Din cauza precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpada, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor (judeţul Vâlcea), pe râurile din bazinul hidrografic Jiul de Vest – bazin amonte S.H. Iscroni (judeţul Hunedoara) şi pe râul Motru – bazin aval S.H. Târmigani – amonte confluenţă cu râul Coşuştea (judeţele Gorj şi Mehedinţi).

Citeste si: Avertizare ANM! Cod galben de vânt puternic în nouă judeţe

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognozele hidrologice pentru fenomen imediate.

Județele sub avertizări Cod roşu de inundaţii pe râuri sunt Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, valabile pe durata următoarelor ore.

Județele din România, afectate grav de codul portocaliu emis

S-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor, judeţul Vâlcea, pe râul Motru – bazin amonte S.H. Broşteni, judeţele Gorj şi Mehedinţi şi pe afluenţii de dreapta ai Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru – amonte Ac. Ioneşti, judeţul Vâlcea.

Citeste si: VIDEO| Inundaţii şi viscol puternic

vremea se schimbă în românia
Cum va fi vremea în țară.[Sursa foto: PixaBay]

Specialiștii au transmis că fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare şi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Motru – bazin amonte S.H. Târmigani. Avertizările au fost emise în urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.

Va intra în vigoare și o avertizare de cod portocaliu şi cod galben, valabilă până joi după-amiază, pentru mai multe bazine hidrografice din toată ţara.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si