6 state care susțin Rusia în războiul din Ucraina. Cine sunt aliații lui Vladimir Putin?
Au trecut 151 de zile de când Rusia a declarat război Ucrainei. 183 de lăcașuri de cult și 900 de spitale ucrainene au fost distruse până acum.
Au trecut cinci luni de la începerea războiului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de barbarism, după atacul de sâmbătă din Odesa, la doar o zi după semnarea acordului privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Fostele națiuni sovietice au legături economice și politice importante. Rusia reprezintă 48% din comerțul exterior al Belarusului.
Forțelor ruse le-a fost permisă angajarea în jocuri de război pe teritoriul său înainte de invazie și să participe la exerciții militare comune în timp ce adună trupe la granița cu Ucraina.
Vladimir Putin a fost lăudat de către Bashar al-Assad pentru invazia sa mortală, denunțând, în același timp, „isteria” occidentală asupra manevrei.
În ciuda faptului că a fost acuzat de crime de război pentru folosirea armelor chimice pe care Putin le-a negat, liderul sirian a spus că evenimentele din Ucraina sunt „o corectare a istoriei și restabilirea echilibrului care s-a pierdut în lume după destrămarea Uniunii Sovietice” .
„Siria este alături de Federația Rusă pe baza convingerii sale că poziția sa este corectă și pentru că confruntarea cu expansionismul NATO este un drept pentru Rusia” .
Atunci când Putin a intrat în războiul civil sirian în sprijinul guvernului, alianța a fost întărită între cei doi lideri.
Liderul Venezuelei Nicolas Maduro i-a oferit „sprijin puternic” lui Putin.
Perechea autoritara a discutat despre un parteneriat strategic în creștere într-un apel telefonic, după ce Maduro a denunțat „planurile perverse care urmăresc să încerce Rusia militar și strategic”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ministerul de Externe al Venezuelei a învinuit SUA pentru violența comisă de Rusia.
„Republica Bolivariană Venezuela își exprimă îngrijorarea cu privire la agravarea crizei din Ucraina și deplânge batjocura și încălcarea acordurilor de la Minsk din partea NATO, încurajată de Statele Unite ale Americii.
Coreea de Nord a rupt tăcerea asupra invaziei Ucrainei de către Rusia, dând vina pe „politica hegemonică” și „înțelepciunea” SUA și a Occidentului.
Guvernul militar din Myanmar și-a exprimat sprijinul pentru Putin și ambițiile sale teritoriale în Ucraina.
„Numărul unu este că Rusia a lucrat pentru a-și consolida suveranitatea. Cred că acesta este lucrul corect de făcut. Numărul doi este să arătăm lumii că Rusia este o putere mondială” a declarat Generalul Zaw Min Tun, un purtător de cuvânt al consiliului juntei.
Cuba și-a jurat credință Rusiei și a dat vina pe SUA și Occident.
Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, unii aliați NATO au trimis ajutoare militare la Kiev.
Liderii SUA și UE au întreprins eforturi diplomatice pentru a calma tensiunile cu Moscova, dar unele dintre cerințele geopolitice ale Rusiei privind extinderea NATO în fostele state sovietice sunt considerate „inacceptabile”.
Uniunea Europeană oferă împrumuturi și granturi pentru a sprijini Ucraina din 2014 – anul în care Rusia a ocupat și a anexat Crimeea – iar la 1 februarie 2022, a anunțat un ajutor financiar suplimentar de aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta țara în timpul crizei actuale.
Canada a anunțat un ajutor financiar de 340 de milioane de dolari, sprijin acordat imediat Ucrainei pentru extinderea și expansiunea Operațiunii UNIFIER- misiune de pregătire militară și de consolidare a capacităților forțelor armate canadiene în Ucraina.
Estonia trimite rachete antitanc Javelin în Ucraina.
Turcia a expediat deja drone antitanc în Ucraina.
Regatul Unit a trimis rachete antitanc în Ucraina, precum și trupe pentru a-i instrui pe ucraineni în utilizarea lor.
Citeste si: Care este starea de sănătate a lui Volodimir Zelenski. Președintele a făcut anunțul pe Instagram