Volodimir Zelenski critică dur raportul Amnesty International care acuză forțele sale că pun în pericol civilii prin înființarea deliberată de baze militare în zone rezidențiale.

Citeste si: Serghei Lavrov, anunț despre înțelegerea Rusia-SUA privind schimbul de prizonieri

În discursul video de noaptea trecută adresat poporului ucrainean, Zelenski a acuzat Amnesty International că urmărește „să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă”.

Citeste si: Putin se întâlnește cu Erdogan, la Soci

Președintele a adăugat: „Nu poate exista, nici măcar ipotetic, nicio condiție în care orice atac rusesc asupra Ucrainei să devină justificat. Agresiunea împotriva statului nostru este neprovocată, invazivă și în mod deschis teroristă”.

Zelenski: Raportul Amnesty International analizează unele date despre victimă și ignoră ce făcea agresorul în acel moment

Președintele Ucrainei a anunțat de un nou atac sângeros al Rusiei asupra orașului Torețk din regiunea Donețk, soldat cu 8 morți din rândul civililor și mai mulți copii răniți.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

"A fost un nou atac deliberat. Cu toate acestea, nu vedem rapoarte clare și oportune din partea unor organizații internaționale cu privire la miile de alte crime comise de teroriștii ruși. Am văzut astăzi un cu totul alt raport al Amnesty International, care, din păcate, încearcă să amnistieze statul terorist și să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă", a reacționat liderul de la Kiev.

"Nu poate exista – nici măcar ipotetic – nicio condiție în care orice atac rusesc asupra Ucrainei să devină justificat.

Agresiunea împotriva statului nostru este neprovocată, invazivă și în mod deschis teroristă. Iar dacă cineva face un raport în care victima și agresorul se presupune că sunt la fel în ceva, dacă se analizează unele date despre victimă și se ignoră ce făcea agresorul în acel moment, acest lucru nu poate fi tolerat", a mai spus Zelenski.

Ce susține raportul Amnesty International

Raportul Amnesty, intitulat „Ucraina: tacticile de luptă ucrainene pun în pericol civilii”, a fost publicat joi.

Acesta a acuzat armata ucraineană că a „pus civilii în pericol”, în timp ce a rezistat invaziei ruse „prin stabilirea de baze și operarea sistemelor de arme în zone rezidențiale populate”, potrivit Newsweek.com.

Raportul spune că aceste tactici „încalcă dreptul internațional umanitar și pun în pericol civilii” prin transformarea „obiectelor civile în ținte militare”.

Cercetătorii au găsit dovezi că forțele ucrainene „și-au stabilit bazele în clădiri civile” în 19 orașe și sate.

Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International, a acuzat forțele ucrainene de „încălcarea legilor războiului” în raport.

Ea a comentat: „Am documentat un model al forțelor ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când aceștia operează în zone populate".

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”, a mai spus Callamard.

Agnes Callamard, Amnesty International

Agnes Callamard, șefa Amnesty International: „A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de a respecta dreptul internațional umanitar”

[Sursa foto: Twitter]

"Se creează un echilibru fals între opresor și victimă"

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba a acuzat Amnesty International că „creează un echilibru fals între opresor și victimă, între țara care distruge sute și mii de civili, orașe, teritorii și țara care se apără cu disperare”.

„Nu mai creați această realitate falsă, în care toată lumea este puțin vinovată de ceva și începeți să raportați sistematic adevărul despre ceea ce reprezintă Rusia cu adevărat astăzi”, a adăugat el, potrivit presei internaționale.

Gary Kasparov: Să mergeți în iad!

Raportul a stârnit o reacție furioasă ;i din partea lui Garry Kasparov, jucătorul de șah rus și disidentul anti-Putin. Acesta le-a spus direct analiștilor de la Amnesty să „meargă dracului.

El a postat pe Twitter: „Patetic. Amnesty International poate merge în iad pentru acest gunoi. Sau mergeți în Ucraina, pe care războiul lui Putin încearcă să o transforme în iad. Ca și în cazul acțiunilor lor asupra Navalnîi, miroase a influență rusă, transformând propaganda de la Kremlin în declarații ale Amnesty”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si