Ziua Culturii Naționale 2023. Pe ce dată este și ce evenimente au loc în această zi?

Ziua Culturii Naționale 2023. Ziua Culturii Naționale are loc în fiecare an și se organizează o serie de manifestări cultural-artistice și de acțiuni social-culturale dedicate sărbătorii acestei zile.

Author: Madalina Grigore vineri 13 ianuarie 2023 , 15:09

Ziua Culturii Naționale 2023

Ziua Culturii Naționale 2023. Pe ce dată este și ce evenimente au loc în această zi?

[Sursa foto: Colaj Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ziua Culturii Naționale 2023. În fiecare an pe date de 15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale.

Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la nașterea marelui poet. Ziua Culturii Naționale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 12 ani. 

Ziua Culturii Naționale: 15 ianuarie 2023

Pe data de 16 noiembrie 2010, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale.

Actul normativ a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă și două abțineri. Proiectul a fost inițiat de 50 de deputați și senatori PSD și de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această inițiativă. În expunerea de motive a inițiatorilor se arată: ''Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes naţional''.

Citește și: Ziua Eminescu 2023: 173 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești

Decretul pentru promulgare Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010. Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morții lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care să-și naște poetul Luis de Camoes.

Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestor ţări. 

Ziua Culturii Naționale: ce evenimente au loc în Capitală?

Cu ocazia zilei Culturii Naționale, muzeele din Capitală vor avea acces gratuit pentru vizitatori și program prelungit. Evenimentele sunt centrate pe creația românească și în jurul marelui poet Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie 1850.

Citeste si: Cutremur Turcia, azi 6 februarie 2023: UPDATE Peste 500 de morți și sute de răniți: Seismul a avut 7,8 grade. Zece români, afectați- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

„Unul dintre cele mai prețioase bunuri ale acestei națiuni este, fără-ndoială, Cultura Română! Duminică, mai mult ca oricând, va fi prezent în mintea și în sufletul nostru cel care a marcat societatea românească prin opera sa, Ziua Culturii Naționale fiind în mod special aleasă în ziua în care să născut poetul național Mihai Eminescu, un reprezentant universal al culturii noastre.

Va fi o zi de dublă sărbătoare, în care aș vrea să simțim cu adevărat bucuria și semnificația unui asemenea moment și să nu amintim că principalul liant al unei societăți este și trebuie să rămână Cultura.

Citește și: Primul stadion care va purta numele lui Pele: „Un omagiu şi o recunoaştere adusă acestei figuri care ne face pe toţi măreţi”

Să ne lăsăm, așadar, încântați și alinați de tot ceea ce nu oferă, înclinându-ne în fața celor care fac posibil acest miracol. De la obiceiuri păstrate în toate colțurile țării, la oameni de cultură valori și artiști-tezaur care duc pretutindeni în lume frumusețea și unicitatea acestui neam, România reușește să rămână o destinație culturală cu tradiția de neclintit, dar deschisă, totodată, nouă”, a declara Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. 

Ministerul Culturii organizează la Opera Națională București, duminică, pe data de 15 ianuarie 2023, la ora 19:00, un spectacol al Corului și Orchestrei Operei Naționale București, sub îndrumarea dirijorului Daniel Jinga.

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: "Am intrat în belele mai mult decât oricine!" Cine este Navarone Garibaldi Garcia! Iată tot ce trebuie să știi despre unicul fiul rămas în viață al Priscillei Presley- radioimpuls.ro

Vor fi invitați: Nicu Alifantis & Simphonicu, Vali Boghean Band, Ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic și Alexandru Pleșca. 

Citește și: Ultimele imagini cu marele actor Mitică Popescu în viață


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si