Ziua Îndrăgostiților 2021. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume

Ziua Îndrăgostiţilor se sărbătoreşte cu fast în multe ţări. Deşi esenţa este aceeaşi peste tot în lume, există tradiţii şi obiceiuri legate de această sărbătoare care diferă de la caz la caz.

Author: Razvan Ilie duminică 14 februarie 2021 , 09:26

Ziua Îndrăgostiților 2021
Ziua Îndrăgostiților la Verona, orașul îndrăgostiților
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ziua Îndrăgostiților 2021. Spre exemplu, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, de Ziua Îndrăgostiților sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

Ziua Îndrăgostiților 2021. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume. ITALIA

Ziua Îndrăgostiților 2021. Pornită de la ideea unui festival de primăvară sărbătorit în aer liber, în care tinerii se adunau în grădini sau lângă un copac bătrân, unde ascultau muzică şi rosteau poezii, sărbătoarea de Ziua Îndrăgostiților a cunoscut perioade interesante în Italia.

Obiceiul a dispărut de-a lungul timpului şi nu a mai fost sărbătorit timp de câteva secole.

Citeste si: Felicitări de 14 februarie. Impresioneaz-o cu o declarație inedită de Ziua îndrăgostiților!

Mai târziu, obiceiul fetelor de a se trezi înainte de răsărit de Ziua Îndrăgostiţilor şi de a se uita pe fereastră convinse fiind că primul bărbat pe care-l vor vedea se va căsători cu ele în acel an (tradiţie existentă şi în Marea Britanie) a apărut şi în Italia şi a fost urmat o vreme ,,cu stricteţe”.

Astăzi, majoritatea italienilor spun ca Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare importată din Statele Unite, la fel ca Halloween şi Ziua Mamei. Pentru mulţi dintre ei, cea mai mare sărbătoare a iubirii este ,,il giorno della festa degli innamorati”, o zi în care prietenii şi membrii familiei nu obişnuiesc să-şi facă daruri.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de dragoste de Valentine’s Day 2021. Declarații originale

Dar asta nu înseamnă că nu există cupluri de îndrăgostiţi care să nu celebreze Ziua Îndrăgostiților: îndrăgostiţii ies de obicei în oraş, la restaurant sau la pizzerie. Pentru ei, sărbătoarea a căpătat acelaşi aer comercial ca în celelalte ţări: cele mai obişnuite cadouri dăruite cu această ocazie sunt parfumurile, trandafirii, bomboanele de ciocolată şi bijuteriile şi, nu în ultimul rând, ,,Baci Perugina” – o mică alună învelită în ciocolată, care conţine o bucată de hârtie cu un citat romantic scris în patru limbi.

Ziua Îndrăgostiților.
Ziua Îndrăgostiților. În fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină a lui Shakespeare

Ziua Îndrăgostiților. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume. DANEMARCA

Mult mai convenţionali, danezii au câteva tradiţii populare de Ziua Îndrăgostiţilor, pe care le-au păstrat din dorinţa de a avea o viaţă plină de iubire şi romantism. Una dintre ele este ,,felicitarea iubitului” – cel mai popular şi mai romantic obicei întâlnit în Danemarca de Ziua Îndrăgostiţilor.

Pe vremuri, aceste felicitari erau transparente şi, puse în faţa unei lumini, reflectau imaginea unui îndrăgostit. Astazi, orice felicitare colorată sau muzicală, inscripţionată cu mesaje de iubire fermecătoare poate fi considerată ,,felicitarea iubitului”.

Citeste si: Mesaje haioase de Ziua Îndrăgostiților 2021. SMS-ul care o va face pe persoana iubită să râdă copios

Un alt obicei este cel al ,,ghiocelului” – potrivit tradiţiei, de Ziua Îndrăgostiţilor danezii trimit ghiocei prietenelor şi iubitelor lor. O altă tradiţie este denumita ,,Gaekkebrev”: demult, tinerii îndrăgostiţi obişnuiau să scrie poezii de dragoste sau poezii amuzante (aşa-numitele „gaekkebrev”). Expeditorul nu era obligat să se semneze, dar fata care primea poezia trebuia să ghicească numele expeditorului; dacă reuşea, în acelaşi an, era răsplătita cu un ou de Paşti.

Cum se sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiților în Danemarca? Se organizează concerte, spectacole şi expoziţii de artă, dar cel mai des se iese la restaurant. De asemenea, danezii profită de această zi pentru o vizită la Little Mermaid, Den Lille Havfure (în Copenhaga) sau la faimosul parc de distracţii Tivoli.

Citeste si: Mesaje de Ziua Îndrăgostiților 2021. Urările care îi vor merge la suflet pe 14 februarie

Ziua Îndrăgostiților. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume. JAPONIA

Spre deosebire de culturile occidentale, în Japonia ,,răsfăţatulʼʼ Zilei Îndrăgostiţilor este bărbatul. Prin urmare, femeile sunt cele care fac daruri (de obicei ciocolată) bărbaţilor iubiţi pentru a-şi mărturisi dragostea, a-şi demonstra respectul sau a-şi onora orice obligaţie socială.

Ziua Îndrăgostiților 2021. Obiceiul japonezilor de a oferi ciocolată în ziua de 14 februarie a apărut pentru prima dată în 1936, când cofetăria Morozoff Ltd. din oraşul Kobe a sărbătorit în premieră în Japonia Ziua Îndrăgostiţilor, profitând de existenţa englezilor în acel oraş.

Ziua Îndrăgostiților 2021. În 1950 i s-a alăturat un alt cofetar, de data aceasta japonez, iar în anii ’70 a apărut un nou concept: acela de a dărui tipuri diferite de ciocolată, care să facă diferenţa între relaţii, fără alte cuvinte. Prin urmare, femeile puteau dărui ,,ciocolată fără obligţie” (şefilor, colegilor sau fraţilor) care nu implica niciun angajament, ,,ciocolata din obligaţie” – o ciocolată ieftină, pe care femeile o dăruiau bărbaţilor pentru care nu aveau niciun sentiment, ci doar obligaţia de a le mulţumi pentru ceva anume, şi ,,ciocolata plină de sentimente” – destinată prietenilor, iubiţilor şi soţilor.

Citeste si: Valentine’s Day 2021. Ce se sărbătorește, de fapt, pe 14 februarie

Ziua Îndrăgostiților 2021. În anii ’80 a apărut şi ,,dreptul la replică” al bărbaţilor: ziua de 14 martie a fost decretată ,,Ziua Albă”, cea în care bărbaţii care au primit ciocolată de Ziua Îndrăgostiţilor trebuie să le răspundă femeilor respective cu un cadou. O regulă nescrisă spune însă că acel cadou dăruit femeilor (bijuterii, haine) trebuie să fie de cel puţin două-trei ori mai scump decât cel pe care l-au primit.

Ziua Îndrăgostiților. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume. FINLANDA şi ESTONIA

În aceste două ţări, Valentine’s Day este mai degrabă o sărbătoare a prieteniei decât una a iubirii. De altfel, ziua de 14 februarie este ,,Ziua Prietenilor”, zi în care oamenii obişnuiesc să dăruiască felicitari şi mici cadouri prietenilor. Străzile sunt decorate cu inimioare, însă sărbătoarea pune accent pe iubirea non-romantică, cea faţă de prieteni şi membii familiei.

Cu toate acestea, 14 februarie este o zi potrivită pentru încheierea logodnelor şi în aceste două ţări, potrivit Cancan.

Ziua Îndrăgostiților. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume. FILIPINE

În Filipine, una dintre cele mai populare tradiţii de Ziua Îndrăgostiţilor este masa nunţii, care reuneşte în spaţii mari şi deschise (organizate pe teritoriul întregii ţări) sute de cupluri de îndrăgostiţi. Pentru aceştia se organizează ceremonii publice de căsătorie. În 2013, de exemplu, 4.000 de cupluri s-au căsătorit de Ziua Îndrăgostiţilor.

Ziua Îndrăgostiților. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume. FRANŢA

Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită cu bucurie şi entuziasm şi în Franţa, chiar dacă nu la aceeaşi intensitate ca dincolo de ocean. Deşi nu se ştie exact când a fost sărbătorit pentru prima data Sf. Valentin (Saint Valentin) în Franţa, se spune că primele semne au apărut în perioada Evului Mediu şi erau legate de faptul că păsările începeau să se împerecheze în a doua jumătate a lunii februarie. Astfel, oamenii au considerat de bun augur să îşi trimită şi ei dovezi de dragoste de Ziua Îndrăgostiţilor şi au apelat la scrisori. Charles, Duce de Orleans, a fost primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiţilor – aşa-numita ,,Valentine”. Charles o scrisese în timp ce era închis în Turnul Londrei, ca prizonier capturat în timpul bătăliei de la Agincourt (1415).

Numai că nu toţi cei care doreau să trimită scrisori aveau talent la scris, drept pentru care îndrăgostiţii secolelor XIV-XV apelau la darul poeţilor şi al scriitorilor. Aşa a apărut şi s-a împământenit în mintea oamenilor imaginea romantică a zilei de Sf. Valentin, sărbătorită cu foarte multe flori şi cadouri care constau, în special, în cărţi poştale, ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante şi ciocolată.

Ziua Îndrăgostiților 2021. Cum se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în lume. MAREA BRITANIE

Farmecul Zilei Îndrăgostiţilor ajunge pe 14 februarie şi în Marea Britanie, unde – la fel ca în multe alte ţări – oamenii îşi exprimă dragostea pentru persoana iubită dăruind în special flori, ciocolată şi cadouri alese cu grijă. Totuşi, aici există o tradiţie interesantă: în ziua de Sf. Valentin copiii obişnuiesc să cânte câteva melodii speciale şi sunt răsplătiţi cu bomboane, fructe sau bani. În anumite regiuni ale Angliei se coc delicioasele chifle Valentine (cu chimen, stafide sau prune), special pentru această ocazie.

O altă tradiţie populară de Ziua Îndrăgostiţilor este cea a publicării sonetelor de dragoste în reviste şi tabloide, aşa cum făceau pe vremuri marii poeţi. Interesant este că, în secolul XV, tinerele obişnuiau să se trezească în ziua de Sf. Valentin înainte de răsăritul soarelui, pentru a sta la fereastră – exista convingerea că primul bărbat pe care îl vor vedea trecând prin faţa casei lor va fi ,,Valentinul” cu care se vor căsători în acel an. Însăşi Ophelia, personajul marelui dramaturg William Shakespeare din opera ,,Hamlet” (1603) apelase la acest obicei.

Vreţi să ştiţi la ce alte trucuri apelau fetele nemăritate pentru a atrage cât mai repede sortitul? Mâncau ouă cu sare – pentru a dezlega drumurile şi puneau patru frunze de dafin la colţurile pernelor, în ajunul Zilei Îndrăgostiţilor. Altele scriau numele iubiţilor pe hârtie şi împachetau în ele bile de lut, pe care le aruncau apoi în apă; se spunea că primul nume care se ridica la suprafaţă avea să fie al viitorului soţ.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si