România este campiona în ceea ce privește prețurile la alimente în Europa! Cu cât se apropie Paștele, produsele se scumpesc din ce în ce mai mult, informează Antena 3 CNN.

Cu cât se vând ouăle înainte de Paște?

Cumpărătorii sunt tot mai deranjați de această situație, mai ales că nu își mai pot permite să achiziționeze ceea ce-și doresc.

De exemplu, un carton cu 10 ouă vopsite de Paște se vindea acum trei săptămâni cu peste 25 de lei, în timp ce ouăle normale, mărimea L, costau 12,5 lei, mai scrie sursa citată mai sus. Tot în aceeași perioadă, un cozonac simplu din supermarket, cu nucă și cacao era 12,99 lei.  

Pe data de 26 martie, un kilogram de piept de pui dezosat era 34,99 lei kg, ceafa de porc cu os 31,9 lei kg, 1 kg 6,25 lei, roșiile românești aproape 8 lei/kg, iar telemeaua de vacă 55,4 lei/ kg. Așadar, mulți români au fost nevoiți să-și cumpere din timp ceea ce aveau nevoie pentru masa de Paște.

Prețuri alimente Paște

Imagine reprezentativă pentru ouăle de Paște.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: ANAF pregătește noi controale de la 1 iulie. Cine sunt românii care vor fi luați "la puricat" de Fisc

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Larisa de la „Casa Iubirii” și-a făcut iubit! Primele imagini cu bărbatul care i-a furat inima- wowbiz.ro

Acum, un kilogram de carne de miel se vinde cu peste 40 de lei, iar carnea de porc se vinde cu peste 30 de lei.  

Cât costă un ied?

Prețul iezilor de Paști variază de la o regiune la alta, însă se ajunge la un preț final în ultima săptămână din Postul Mare.

Prețuri alimente Paște

Imagine reprezentativă pentru carnea de miel.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: O noapte de cazare în Mamaia a ajuns să coste cât una în Dubai! Prețurile au luat-o razna înainte de minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

Citeste si: Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”- kfetele.ro

Citeste si: Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie? Medicii, noi detalii despre procesul de recuperare- radioimpuls.ro

Crescătorii spun că iezii vor fi cu aproximativ 5 lei mai ieftini decât mieii, în acest an.De exemplu, carcasa de miel variază între 35 și 50 de lei, în timp ce cea de ied se vinde cu 30-35 de lei/kilogram în zona Bihorului și 40-45 de lei pe kilogram în județul Constanța, conform Agro Inteligența.

”În proporție de 80% sunt cam stabilite prețurile. Acum depinde și de zonă, de infrastructură, de unde are omul ferma, dacă nu are așa bună desfacere, trebuie să mai lase la preț, e nevoit. Eu am 400 de capre mame din rasa Carpatină, autohtonă și vom avea o medie de un ied de mamă, deci cam 400 de iezi. Îi vom da spre sacrificare de Paște, am deja de 14 ani de când cresc capre, clienții mei fideli, dar voi alege câteva exemplare și pentru genetică. Până la Paște, iezii vor avea greutatea ideală, apreciată de consumator de 15-18 kilograme, atunci raportul ar fi de 10-11 kilograme pe carcasă. Dacă se taie mi mici, raportul este mai mic și pierderea este mai mare la fermier”, a mărturisit un fermier pentru sursa de mai sus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si