Pensionarii din România așteaptă cu suflet la gură deciziile cu privire la mărirea pensiilor! Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit clarificări cu privire la documentele pe care pensionarii trebuie să le prezinte pentru recalcularea pensiilor, informează Antena 3 CNN.

”Tocmai pentru întărirea principiului contributivității, dat fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate.

Acesta este motivul pentru care prevederile noii legi sunt bazate pe toată filozofia legii, în primul rând ca un pilon pe contributivitate, astfel încât în lege să ținem cont de trei elemente. Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie. Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare”, a explicat Simina Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Solidarității Sociale, la România TV.

Pensii în funcție de vechime

Imagine reprezentativă pentru pensionari.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Când trebuie să prezinte vârstnicii documentele necesare pentru recalcularea pensiilor? Ministrul Muncii, explicații despre noua lege: "Esențial este că vă recunoaștem drepturi care până acum nu v-au fost recunoscute"

Tot ea a vorbit și despre tarifele pe care le au de plătit pensionarii spunând că momentan ”este important să vedem și care sunt actualele prevederi și cum putem să ajungem de la acestea la o nouă reglementare fără a crea disfuncționalități și mai mari”.

Ce pensie poate lua cineva care a lucrat peste 45 de ani?

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a explicat cum se calculează o pensie pentru un pensionar care a lucrat peste 45 de ani la Realitatea. Acesta ar beneficia de o creștere a pensiei de

1.317 lei.

Calculul pensiei= VPR x Numărul total de puncte

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”- wowbiz.ro

 

  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
  • Număr total de puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte perioade asimilate si necontributive.

 

Puncte de stabilitate:

25-30 5x0,5=2,5

30-35 5x0,75= 3,75

35-45 10x1= 10

Total: 16,25

16,25x 81 (valoare VPR)= 1317 lei

Citește și: Care este noul termen pentru montarea repartitoarelor? Persoanele vulnerabile pot primi 750 de lei

”Acesta este bonusul pe care îl primește pe lângă pensia pe care o are. Oamenii care muncit și au realizat stagii suplimentare de peste 25 de ani, pensiile vor crește destul de substanțial”, a explicat Daniel Baciu pentru sursa menționată.

Pensii în funcție de vechime

Imagine cu Daniel Baciu.

[Sursa foto: Facebook]

Potrivit noilor reglementări, pensiile vor fi majorate cu 13,8%, urmând să fie recalibrate în septembrie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si