Este sambata seara in judetul Neamt. Speriati, satenii din Razboieni pun mana pe telefon si filmeaza. N-au mai vazut asa ceva de cand se stiu. Nu e o furtuna obisnuita. Observam din aceste imagini detaliile care o diferentiaza de o rabufnire oarecare a vremii. Vantul a suflat atat de tare, incat copacii au fost smulsi din radacina. Casele au ramas fara acoperis, iar beciurile au fost inundate.

COD PORTOCALIU DE FURTUNI!

Vremea extrema i-a fortat pe meteorologi sa emita un cod portocaliu de furtuni in zona judetului Neamt!.

Dupa scurt timp, soarele a iesit din nou.

„Nu mai avem nimic! Am ramas fara niciun copac in jur! Si m-am speriat, am crezut ca mor!”, spune disperat acest barbat.

Pagubele se vad cu ochiul liber. Mii de localnici au ramas fara curent electric. Iar prin acoperis.... privesc de acum cerul!

„Am avut un copac, l-a smuls din radacina. In gradina, toate faramate!”, s pune acest localnic.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

10 minute a durat furtuna din Razboieni. 10 minute care au bagat spaima in oameni!

Mi-a luat fanaria, mi-a luat azbestul de la magazie, podul de la casa. Acoperisul. Da, asa de puternic a fost!”, poveste alt barbat.

URMEAZA ALT VAL DE CANICULA

Ne mutam la Administratia de Meteorologie, de unde aflam vesti ingrijoratoare pentru urmatoarele zile.

Saptamana incepe cu temperaturi de aproximativ 35 de grade in multe zone din tara!

TEODORA CUMPANASU, METEOROLOG DE SERVICIU: „Varful acestei perioade caniculare va fi dupa-amiaza zilei de marti atunci cand in toata tara temperaturile vor trece de 30 de grade. iar in Crisana, Banat, sud vestul Transilvaniei, Muntenia, va fi canicula”.

Asadar, e clar ce avem de facut...

Multe lichide, haine deschise la culoare, palarii si, pe cat posibil, vanati umbra. Stiu, stiu! Sunt sfaturile pe care le auziti an de an, dar din pacate, nu toata lumea le aplica.

Nespectarea regulilor de baza pe canicula, asa se explica numarul mare de persoane lesinate in strada in timpul codului rosu de saptamana trecuta.

Acum, nu vor fi acele valori extreme, insa cele 36 de grade se vor simti ca peste 40 in mijlocul asfaltului incins din marile orase!

De miercuri, vremea se raceste usor in jumatate de tara. Totusi...

TEODORA CUMPANASU, METEOROLOG DE SERVICIU: „In  partea de sus, sud est a tarii, ramane foarte cald. La fel si in zona Capitalei, discomfortul termic este mult accentuat!”

Ne mutam pe litoral unde plajele sunt pline, iar hotelierii se asteapta la o situatie asemanatoare si saptamana viitoare!

Veste buna este ca de maine temperaturile scad usor la malul marii, asa ca zapuseala va fi mai simplu de suportat.

Doar ca de miercuri incep problemele: „ 26-27 de grade, apa marii-21 de grade. Ploile apar incepand din dimineata zilei de miercuri”, avertizeaza meteorologii.

Noul val de canicula ce se abate asupra Romaniei nu exclude furtunile care pot aparea in orice moment!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si