1 Aprilie 2023- Ziua Păcălelilor.   Toți ne distrăm de 1 aprilie, atunci când facem glume pe seama prietenilor, farse, dar care este originea acestei zile? Este deja o  tradiție a păcălelilor de 1 aprilie,  însă unde își are originile?

Cum a apărut acest obicei?

Nu se știe exact cum a apărut acest obicei, însă câteva legături între această zi și păcăleală există încă din anul 1392.

Atunci, Geoffrey Chaucer prezenta o poveste despre un cocoș păcălit de vulpe. Mai apoi, 200 de ani mai târziu, în 1539, un fragment al unui poem arăta cum un servitor a fost păcălit de către boier în aceeași dată.

1 Aprilie 2023 - Ziua Păcălelilor: Cum a apărut acest obicei și ce trebuie să faci în această zi

1 Aprilie 2023 - Ziua Păcălelilor: Cum a apărut acest obicei și ce trebuie să faci în această zi

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: 1 aprilie. Ce semnificație are Ziua Păcălelilor

Cei mai mulți oameni consideră că această zi își are originea în anul 1564, în Franța, atunci când s-a trecut la calendarul gregorian. Înainte, Anul Nou era sărbătorit pe 1 Aprilie, iar oamenilor le-a fost greu să se adapteze noii schimbări. Astfel, mulți dintre ei au continuat să sărbătorească noul an tot pe 1 aprilie, fiind numiți „Poisson d`Avril” (pește de aprilie). Cei care au respectat schimbarea au profitat de situație și au început să facă glume și farse pe seama celorlalți.

Ce trebuie să faci în această zi

1 Aprilie 2023 - Ziua Păcălelilor: Cum a apărut acest obicei și ce trebuie să faci în această zi

1 Aprilie 2023 - Ziua Păcălelilor: Cum a apărut acest obicei și ce trebuie să faci în această zi

[Sursa foto: PixaBay]

1 Aprilie este sărbătorit în mai multe țări și cunoscut sub diferite denumiri, în funcție de regiuni.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Una din tradițiile de 1 aprilie  spune că păcălelile trebuie făcute până la miezul zilei. În caz contrar, persoana care face glume va avea ghinion. Tradiția se păstrează încă în Noua Zeelandă, Marea Britanie, Africa de Sud și Australia. Totodată, ghinion vor avea și cei care nu se amuză de farsele care le-au fost făcute.

În alte regiuni există un obicei potrivit căruia, dacă un băiat este păcălit de o fată, acesta trebuie să se însoare cu ea sau măcar să îi fie prieten. De asemenea, o altă tradiție spune că, dacă un bărbat se căsătorește pe 1 aprilie, femeia îl va ține sub papuc toată viața. Se mai spune că cei născuți pe 1 aprilie au parte de noroc pe parcursul vieții.

În Japonia, ziua de 1 aprilie este numită „Ziua păpușilor” sau „Ziua bucuriei celor mici”. În această zi se oferă păpuși drept cadou.

În Franța și Belgia această zi este numită „Poisson d`Avril”, iar cei care sunt păcăliți poartă pe spate un desen cu un pește din hârtie. Oamenii își oferă felicitări cu pești sau ciocolată în formă de pește. 

Citește și: Chippy, robotul care a învățat să facă chipsuri ca cele din supermarket-uri

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

În Danemarca și Suedia această zi este numită „Aprilsnar”. Cele două țări mai au o sărbătoare asemănătoare la data de 1 mai numită „Maj-kat” (zi a glumelor).

În Italia, ziua păcălelilor se numește „Pesce d`aprile”, iar în Scoția „Hunt the Gowk Day” (vânează prostănacul).

În Spania, Mexic, Peru și Columbia această zi este numită „Ziua inocenților”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si