100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Imagini în premieră și povestea dramatică a exilului

100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Cu această ocazie, a fost lansat un documentar eveniment ”Regele Mihai: Drumul spre casă”, cu mărturii și imagini în premieră care aduc în fața publicului povestea nespusă a uneia dintre cele mai mari personalități din istoria României.

Author: Mircea Pop luni 25 octombrie 2021 , 09:58

100 de ani de la nașterea Regelui Mihai

100 de ani de la nașterea Regelui Mihai

[Sursa foto: Arhive Castel Eastnor]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Filmul ”Regele Mihai: Drumul spre casă” prezintă povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României. Își risca viața, sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, la doar 23 de ani. Ca mai apoi, să fie exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin.

Regele Mihai- personalitatea cu cel mai mare impact pozitiv asupra vieții românilor din ultimii 100 de ani

Un studiu realizat pentru HISTORY Channel în 2018 l-a evidențiat pe Regele Mihai ca personalitatea cu cel mai mare impact pozitiv asupra vieții românilor din ultimii 100 de ani- 41,7% dintre români.

Un procent similar mai arată că perioada interbelică (1918-1938) a fost cea mai benefică pentru România. 

Citeste si: VIDEO| Prințul Philip a fost condus pe ultimul drum. Minut de reculegere la nivel naţional înaintea înmormântării

Documentarul ”Regele Mihai: Drumul spre casă” marchează aniversarea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Producția dorește să ofere un portret complet și să aducă un omagiu ultimului Rege al României.

Regele Mihai în tinerețe

Regele Mihai în tinerețe

[Sursa foto: Arhive Castel Eastnor]

Povestea dramatică a exilului

Documentarul preia povestea dramatică a exilului unui tânăr adesea solitar, ținut în joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.

Citeste si: Legătura dintre Prințul Philip și Prințesa Diana. Ducele de Edinburgh era „consilierul matrimonial” al norei sale

„Folosind un interviu cu Regele, înregistrat în 2003 și mărturii din partea celor care au fost alături în timpul exilului, precum și din partea membrilor familiei Regelui, vă spunem o poveste despre greutățile insuportabile și revenirea în patria sa”, afirmă producătorul executiv John M. Florescu.

Dezvăluiri în premieră

Filmul documentar include un interviu cu Prințul Philip, Duce de Edinburgh, în care vorbește despre prietenia sa din copilărie cu Regele Mihai când călăreau ponei pe malul Mării Negre și la Castelul Peleș în Sinaia. Prințul Philip, care este înrudit ca și soția sa Regina Elisabeta a II-a cu Regele Mihai, comentează și poziția Occidentului care abandonează România și Europa de est sub influența lui Stalin la Yalta în 1944.

Citeste si: Familia Regală, reacția după moartea lui Ion Caramitru:,, A fost un devotat, constant și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei Române”

„Împreună cu filmele anterioare „Războiul Regelui (2016) și „Maria: Inima României” (2018), noul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” aduce în fața publicului o perioadă din istoria României din 1860 până în 2017,” spune John Florescu, producătorul executiv al celor trei programe.

Un an de turneu național

Lansarea filmului este urmată timp de un an de un turneu național de educație istorică în România, printre localități numărându-se: Sinaia, Cluj Napoca, Bicaz, Timișoara, Craiova, Sibiu, Călărași, Deva, Constanța, Tulcea, Alba Iulia și Giurgiu.

“Prezenta filmelor istorice în turneul național sunt ca o ploaie de vară după o secetă în lipsa filmelor istorice, iar istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul”- Dan Drăghicescu, producător asociat pentru ”Regele Mihai: Drumul spre casă”.

Turneul național de educație istorică este cu intrare liberă și este susținut de Banca Transilvania, Nuclearelectrica, BAT Romania și Groupama.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si