Familia Regală a transmis marți, 3 noiembrie, un mesaj oficial prin care anunță regretul pentru moartea istoricului american Keith Hitchins, unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei României. "Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu tristețe despre decesul profesorului universitar şi academicianului Keith Hitchins, autor al unei monumentale Istorii a Românilor şi fidel susţinător al valorilor şi principiilor Coroanei Române", se spune în mesajul Casei Regale.

Citeste si: Klaus Iohannis l-a chemat pe Alexandru Rafila la Palatul Cotroceni

Istoricul Keith Hitchins a reprezentat, prin scrierile sale, dedicate atât istoriei generale a României, cât şi istoriei luptei românilor transilvăneni pentru autodeterminare şi Unire, autorul celei mai valoroase istoriografii contemporane a naţiunii noastre, potrivit Casei Regale.

Casa Regală: Keith Hitchins a scris despre rolul istoric al Regelui Mihai la 23 august 1944 

În anul 2008, Regele Mihai I i-a conferit istoricului Keith Hitchins Crucea Casei Regale a României, “pentru lucrările sale fundamentale despre România, multe dintre ele centrate în jurul Casei Regale şi a Monarhiei. Pentru contribuţia sa ştiinţifică la studierea Statului Român modern şi a istoriei moderne a României. Pentru că aportul lui ştiinţific a fost un act de fidelitate faţă de Casa Regală a României şi Statul Român.”

Keith Hitchins este şi autorul unui eseu în care sintetizează rolul istoric al Regelui Mihai la 23 august 1944, prin care demonstrează înţelegerea sa globală asupra fenomenelor istorice ale ţării noastre.

"Familia Regală transmite condoleanțe familiei îndoliate şi regretă trecerea la cele veşnice a acestui erudit cărturar! Dumnezeu să-l odihnească în pace!", se mai spune în mesajul semnat de fiica regelui Mihai, principesa Margareta, Custodele Coroanei.  

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case- wowbiz.ro

 

Cine a fost istoricul Keith Hitchins 

Profesorul american Keith Hitchins, născut la 2 aprilie 1931, a sosit în România la începutul anilor 1960 pentru stagii de documentare şi pentru perfecţionarea limbii române, profesorul american a încercat să facă ordine în disputa politică şi istorică româno-ungară referitoare la Transilvania şi la problemele dintre diferitele ei comunităţi şi confesiuni.

Prima lui carte, apărută în 1969 la Harvard University Press, se intitulează „Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”, potrivit RFI. Celelate volume se intitulează „The Romanians, 1774-1866” (Oxford University Press, 1996) şi „Romania, 1866-1947” (Oxford University Press, 1994).

A rămas neterminată o monumentală istorie a României comuniste, pe care Keith Hitchins a tot sperat să o publice în ultimii ani. Probabil că printre ultimele sale articole, dacă nu cumva ultimul, referitor la procesele de modernizare în Balcani în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, a fost tipărit în România, în 2018.

Keith Hitchins a dat României, alături de prietenii lui Mihai Bărbulescu, Şerban Papacostea, Pompiliu Teodor şi Dennis Deletant, şi o „Istorie a României” scrisă după prăbuşirea comunismului.

Keith Hitchins: Înţelegerea de către Regele Mihai a rolului său constituţional şi concepţia sa asupra modelului pe care statutul suveran român trebuia să îl urmeze au fost evidente în acţiunile pe care le-a întreprins în august 1944 pentru a schimba situa

Keith Hitchins, urmărit de Securitate

Profesor o viaţă la University of Illinois, Keith Hitchins a fost membru de onoare al Academiei Române (din 1991) şi Doctor honoris causa al universităţilor din Cluj (1991), Sibiu (1993), Alba Iulia (2001), Târgu Mureş (2005), Timişoara (2008) şi Iaşi (2008). În România, volumele sale au fost publicate la Editura Humanitas.

Citeste si: Iarna 2024-2025 vine cu vești bune pentru femeile pensionare! Ce schimbări vor avea loc și ce ajutor se va acorda- kfetele.ro

Citeste si: Momente critice pentru Laura Cosoi! Actrița se confruntă cu mai multe probleme de sănătate: ”Am ajuns la spital”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Profesorul american, care a început să vină în România din 1961, a fost urmărit de Securitate până la căderea regimului comunist. I s-a atribuit numele de cod de urmărit "ELDORADO".

Într-un interviu acordat ziarului „România Liberă“ în 2013, profesorul mărturisea: „Mi s-a părut că istoria României îmi putea oferi multe oportunităţi pentru cercetări interesante. Nu erau prea multe mijloace pentru astfel de studii în Statele Unite în anii 1950, iar cei câţiva care eram interesaţi de cercetări legate de România eram nişte pioneri. A fost însă decisiv pentru hotărârea mea de a studia istoria României prilejul de a merge în România şi a studia la Bucureşti, Cluj şi alte oraşe în toamna anului 1960.

Am stat doi ani în România, graţie acordului bilateral semnat la începutul lui 1960 de SUA şi România privind schimburile culturale. Transilvania este interesantă pentru un istoric din multe puncte de vedere. Se întinde între Europa Centrală şi cea de Sud-Est, iar istoricul poate observa influenţele culturale reciproce, sistemele sociale şi instituţiile economice. Pentru că eu am fost interesat mai ales de subiectul dezvoltării conştiinţei naţionale şi al apariţiei ideii moderne de naţiune. Transilvania a fost un laborator extraordinar pentru studierea acestor procese“, spunea profesorul Keith Hitchins.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si