100 de lei pentru cine se vaccinează. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății a declarat că Executivul a adoptat ordonanţa prin care vor fi acordate tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care se vaccinează. Ioana Mihăilă a făcut noi declarații.

Author: Georgiana Balaban luni 30 august 2021 , 19:02

100-de-lei-pentru-cine-se-vaccineaza-anuntul-ministrului-sanatatii
Ioana Mihăilă - declarații.[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul Sănătății a transmis că Guvernul a adoptat, luni, ordonanţa simplă care prevede acordarea unor tichete de masă pentru persoanele care se imunizează împotriva COVID-19, cât şi organizarea Loteriei de vaccinare.

Citeste si: Au fost interzise nunțile, iar restaurantele sunt închise. Rata de infectare a depăşit 3 la mia de locuitori în două comune din Iași

„Astfel, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, persoanele care se vaccinează cu schemă completă vor beneficia de vouchere în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masă”, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Cheltuielile aferente tichetelor se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe baza metodologiei aprobate prin ordin de ministru.

Tot ca măsură pentru stimularea vaccinării, va fi organizată o loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă.

Astfel, după emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, în cadrul căruia Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va dezvolta funcţionalitatea de înscriere. Condiţiile privind înscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

„Pentru anul 2021, prima extragere este prevăzută a avea loc în luna octombrie. Organizarea loteriei, structura premiilor, precum şi procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe. Fondul anual de premiere, precum şi repartizarea acestuia se stabileşte de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, iar extragerile sunt organizate de către Compania Naţională „Loteria Română” S.A.”, mai indică sursa citată.

Citeste si: Ioana Mihăilă: „Măsurile care se aplică de la 1 august au legătură strictă cu incidenţa...”

100 de lei pentru românii care se vaccinează

Prin ordonanţa adoptată luni se corelează măsurile instituite de România cu privire la verificarea şi eliberarea certificatelor digitale COVID-19 de vaccinare, testare sau trecere prin boală, în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii Europene (UE), în special cu principiile proporţionalităţii şi nediscriminării.

Astfel, noile modificări prevăd că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate şi pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid creşte la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent.

100-de-lei-pentru-cine-se-vaccineaza-anuntul-ministrului-sanatatii
Ministrul Sănătății a făcut declarații noi.[Sursa foto: Facebook]

De asemenea, a fost creat cadrul legal astfel încât măştile de protecţie acordate de Ministerul Sănătăţii şi nedistribuite de la nivelul direcţiilor de sănătate publică, respectiv al autorităţilor publice locale, să poată fi repartizate inspectoratelor şcolare judeţene, conform solicitărilor acestora, în vederea distribuirii lor către elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal.

„A fost adoptată o ordonanţă care modifică şi completează legea 55/2020 precum şi alte acte normative. Această ordonanţă creează cadrul legal pentru stimularea adresabilităţii populaţiei spre vaccinare. Astfel, persoanele care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare vor beneficia, din momentul în care această ordonanţă intră în vigoare, de o alocaţie individuală de hrană în valoare totală de 100 lei, sub formă de tichete de masă”, a afirmat Ioana Mihăilă, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Palatul Victoria.

Astfel, persoanele care se vaccinează cu schema completă de vaccinare beneficiază de o alocaţie de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport de hârtie.

„Alocaţia de hrană, sub forma tichetelor de masă, reprezintă venit neimpozabil pentru persoanele fizice. Tichetele vor fi achiziţionate de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi vor fi distribuite centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie şi ambulatoriilor de specialitate. Aceste tichete de masă vor putea fi emise fără datele personale ale beneficiarilor, ele urmând să fie completate la momentul distribuirii”, arată ordonanţa.

Citeste si: Ministrul Sănătăţii a vorbit despre ideea de a nu purta mască în birourile unde toţi oamenii sunt vaccinaţi

Mihăilă a adăugat că actul normativ propune şi organizarea unei loterii de vaccinare şi prelungirea la 48 de ore a certificatelor antigen de testare COVID şi menţine 72 de ore pentru certificatele de testare PCR.

„Ca o măsură suplimentară de recompensare a tuturor persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 s-a propus, de asemenea, organizarea loteriei de vaccinare, loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă de vaccinare. Prin acelaşi act normativ s-a prelungit termenul de valabilitate al certificatelor de testare COVID pentru certificatele antigen la 48 de ore, menţinând la 72 de ore pentru certificatele de testare PCR. S-a introdus posibilitatea de a fi utilizate pe teritoriul României certificatele digitale ale UE privind COVID-19 pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării titularilor şi s-a prelungit perioada în care se pot desfăşura concursuri pentru posturile vacante sau temporar vacante din sistemul sanitar. Prin aceeaşi ordonanţă am realizat cadrul legal prin care măştile achiziţionate în cursul anului 2020 destinate categoriilor defavorizate, care nu au fost ridicate de către persoanele beneficiare de la nivelul autorităţilor locale, să poată fi distribuite de către autorităţile locale sau de către direcţiile de sănătate publică către şcoli”, a completat ministrul Sănătăţii.

Citeste si: Ministrul Sănătății a făcut anunțul: măștile textile vor fi interzise în școli și universități. Elevii și studenții obligați să poarte, în timpul orelor, măști de uz medical


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si