16 ani de la moartea Papei Ioan Paul al doilea. Ce a spus cel mai iubit Papă despre România
Papa Ioan Paul al II-lea a murit în data de 2 aprilie 2005, la vârsta de 85 de ani. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani). Papa Ioan Paul al II-lea a fost declarat Sfânt de papa Francisc în 2014, fiind comemorat anual în calendarul bisericesc pe 22 octombrie.
Author: Razvan Ilie vineri 02 aprilie 2021 , 22:21
Papa Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, a fost al 264-lea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522.
Când moartea Papei Ioan Paul al doilea a fost anunțată, în timpul unei rugăciuni, publicul prezent în Piața San Pietro a izbucnit în aplauze.
Luminile din camera sa din Vatican s-au stins pentru o clipă pentru a comunica momentul morții sale, dar după aceea au fost reaprinse și au rămas așa.
Papa Ioan Paul al II-lea, pe patul de moarte: Nu vreau lacrimi. Sunt fericit
Moartea Papei Ioan Paul al II-lea a survenit la ora 21:37 ora Italiei (22:37 ora României) la data de 2 aprilie 2005 datorită unei septicemii și unui colaps cardiopulmonar ireversibil, agravat de boala
Parkinson de care suferea.
Papa Ioan Paul al II-lea, vizită istorică în România
În mai 1999, Sfântul Ioan-Paul al II-lea făcea o vizită istorică în România. Era prima călătorie apostolică a unui Papă al Romei într-o țară majoritar ortodoxă.
La aeroport, Papa Ioan-Paul al II-lea a fost întâmpinat de președintele Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, de mitropolitul greco-catolic, Lucian Mureșan, de mitropolitul romano-catolic, Ioan Robu, și de nunțiul apostolic Jean-Claude Perisset.
Papa Ioan-Paul al II-lea a fost primit în Palatul Patriarhiei, apoi a urmat o recepție la Palatul Cotroceni. Sfântul Părinte a rostit un discurs în limba română în care a spus că se roagă pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relația dintre catolici și ortodocși.
În data de 9 mai, Papa Ioan Paul al II-lea a oficiat o celebrare euharistică în Parcul Izvor din București, la care au participat sute de mii de persoane. Papa a rostit predica în limba română și a oferit binecuvântări în română, maghiară, germană și poloneză.
Mesajul Papei Ioan Paul al II-lea pentru România
În mesajul rostit de Suveranul Pontif cu ocazia primei sale vizite într-o ţară majoritar ortodoxă, Papa a atribuit României numele de Grădina Maicii Domnului.
Ultimul discurs rostit în România de papa Ioan Paul al II-lea, când se întorcea la Roma după trei zile memorabile, reprezintă, poate, mai mult decât celelalte, un autentic testament spiritual încredințat românilor, dar în mod special tinerilor, potrivit Vatican News.
Papa vorbea de ”visul” pe care Dumnezeu îl are cu privire la viitorul României. Iată mai jos un fragment care, chiar și după 22 de ani, își păstrează intactă vigoarea și actualitatea:
Ioan Paul al II-lea:" Evenimentul spiritual pe care l-am trăit, binecuvântat de sfântul Dimitrie și de sfinții martiri ai ultimelor decenii, este o experiență de păstrat și de transmis în speranța că noul mileniu ce se deschide în fața noastră să fie un timp de mai mare comuniune între Bisericile creștine și de descoperire a fraternității dintre popoare. Acesta este visul pe care-l port cu mine în timp ce las acest iubit pământ.
Aș vrea să încredințez acest vis vouă, tuturor. În special, aș vrea să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România!(...) În aceste zile Spiritul vă încredințează vouă, tinerilor, ”visul” lui Dumnezeu: ca toți oamenii să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una. Intrați cu acest vis în noul mileniu!
Voi care v-ați eliberat de coșmarul dictaturii totalitare, nu vă lăsați amăgiți de visurile înșelătoare și periculoase ale consumismului. Și acestea ucid viitorul. Iisus vă face să visați o Românie nouă, un pământ pe care Orientul și Occidentul să se poată întâlni în fraternitate.
Această Românie este încredințată mâinilor voastre. Construiți-o împreună, cu îndrăzneală. Domnul v-o încredințează. Voi încredințați-vă lui, știind că „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc” (Ps 126/127,1).
Domnul să binecuvânteze România, să binecuvânteze poporul său, să binecuvânteze Europa!" (București, aeroportul Băneasa, 9 mai 1999).