16 ani de la moartea Papei Ioan Paul al doilea. Ce a spus cel mai iubit Papă despre România

Papa Ioan Paul al II-lea a murit în data de 2 aprilie 2005, la vârsta de 85 de ani. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani). Papa Ioan Paul al II-lea a fost declarat Sfânt de papa Francisc în 2014, fiind comemorat anual în calendarul bisericesc pe 22 octombrie.

Friday 02 April 2021 , 22:21

Papa Ioan Paul al II-lea a fost expus mai multor atentate, unul dintre ele extrem de grav, în 1981, fiind împușcat în Piața Sf, Petru din Roma[Sursa foto: Time Magazine]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Papa Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, a fost al 264-lea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522.

Când moartea Papei Ioan Paul al doilea a fost anunțată, în timpul unei rugăciuni, publicul prezent în Piața San Pietro a izbucnit în aplauze. Luminile din camera sa din Vatican s-au stins pentru o clipă pentru a comunica momentul morții sale, dar după aceea au fost reaprinse și au rămas așa.

Citeste si: Papa Francisc, întâmpinat de mulţimi entuziaste. Suveranul Pontif s-a rugat printre ruinele bisericilor

Papa Ioan Paul al II-lea, pe patul de moarte: Nu vreau lacrimi. Sunt fericit

Moartea Papei Ioan Paul al II-lea a survenit la ora 21:37 ora Italiei (22:37 ora României) la data de 2 aprilie 2005 datorită unei septicemii și unui colaps cardiopulmonar ireversibil, agravat de boala Parkinson de

care suferea.

Papa Ioan Paul al II-lea avea aproape 85 de ani când a trecut la Domnul. Când se afla în agonie, i-a dictat secretarului său, Stanisław Dziwisz, o scrisoare în care spunea:

„Sunt fericit, fiți și voi la fel. Nu vreau lacrimi. Să ne rugăm împreună cu satisfacție. Fericit mă încredințez Fecioarei”.

Citeste si: Papa Francisc a oficiat slujba de Florii la Bazilica Sfântul Petru

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat în data de 1 mai 2011 în Piața "Sf. Petru" din Roma. Slujba de beatificare a fost prezidată de papa Benedict al XVI-lea.[14] Trecerea sa în rândul sfinților a fost oficiată de papa Francisc în data de 27 aprilie [Sursa foto: Captura YouTube]

Papa Ioan Paul al II-lea, vizită istorică în România

În mai 1999, Sfântul Ioan-Paul al II-lea făcea o vizită istorică în România. Era prima călătorie apostolică a unui Papă al Romei într-o țară majoritar ortodoxă. 

La aeroport, Papa Ioan-Paul al II-lea a fost întâmpinat de președintele Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, de mitropolitul greco-catolic, Lucian Mureșan, de mitropolitul romano-catolic, Ioan Robu, și de nunțiul apostolic Jean-Claude Perisset.

Papa Ioan-Paul al II-lea a fost primit în Palatul Patriarhiei, apoi a urmat o recepție la Palatul Cotroceni. Sfântul Părinte a rostit un discurs în limba română în care a spus că se roagă pentru cicatrizarea rănilor produse în perioada comunistă în relația dintre catolici și ortodocși. 

Citeste si: Papa Francisc împlinește astăzi 84 de ani. Ce obiceiuri are Suveranul Pontif în această zi 

În data de 9 mai, Papa Ioan Paul al II-lea a oficiat o celebrare euharistică în Parcul Izvor din București, la care au participat sute de mii de persoane. Papa a rostit predica în limba română și a oferit binecuvântări în română, maghiară, germană și poloneză.

Mesajul Papei Ioan Paul al II-lea pentru România

În mesajul rostit de Suveranul Pontif cu ocazia primei sale vizite într-o ţară majoritar ortodoxă, Papa a atribuit României numele de Grădina Maicii Domnului.

Ultimul discurs rostit în România de papa Ioan Paul al II-lea, când se întorcea la Roma după trei zile memorabile, reprezintă, poate, mai mult decât celelalte, un autentic testament spiritual încredințat românilor, dar în mod special tinerilor, potrivit Vatican News.

Papa vorbea de ”visul” pe care Dumnezeu îl are cu privire la viitorul României. Iată mai jos un fragment care, chiar și după 22 de ani, își păstrează intactă vigoarea și actualitatea:

Ioan Paul al II-lea:" Evenimentul spiritual pe care l-am trăit, binecuvântat de sfântul Dimitrie și de sfinții martiri ai ultimelor decenii, este o experiență de păstrat și de transmis în speranța că noul mileniu ce se deschide în fața noastră să fie un timp de mai mare comuniune între Bisericile creștine și de descoperire a fraternității dintre popoare. Acesta este visul pe care-l port cu mine în timp ce las acest iubit pământ.

Aș vrea să încredințez acest vis vouă, tuturor. În special, aș vrea să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România!(...) În aceste zile Spiritul vă încredințează vouă, tinerilor, ”visul” lui Dumnezeu: ca toți oamenii să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una. Intrați cu acest vis în noul mileniu!

Voi care v-ați eliberat de coșmarul dictaturii totalitare, nu vă lăsați amăgiți de visurile înșelătoare și periculoase ale consumismului. Și acestea ucid viitorul. Iisus vă face să visați o Românie nouă, un pământ pe care Orientul și Occidentul să se poată întâlni în fraternitate.

Această Românie este încredințată mâinilor voastre. Construiți-o împreună, cu îndrăzneală. Domnul v-o încredințează. Voi încredințați-vă lui, știind că „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc” (Ps 126/127,1).

Domnul să binecuvânteze România, să binecuvânteze poporul său, să binecuvânteze Europa!" (București, aeroportul Băneasa, 9 mai 1999). 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între... Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între el și Larisa: Nu crezi tot ceea ce s-a întâmplat între noi. Au ajuns la final?
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată... Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată cu un domn în vârstă, generos”
doctorulzilei.net
Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si