22 septembrie 2021: Echinocțiul de toamnă. Tradiţii şi obiceiuri

Echinocţiul de toamnă, 22 septembrie 2021. Echinocțiul de toamnă marchează intrarea în anotimpul toamna. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi magică!

Author: Alina Raducu marți 21 septembrie 2021 , 14:34

22 septembrie 2021: Echinocțiul de toamnă. Tradiţii şi obiceiuri
22 septembrie 2021: Echinocțiul de toamnă. Tradiţii şi obiceiuri[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cuvântul "echinocţiu" derivă din latinescul "aequinoctium", format din "aequus"- "egal" şi "nox", "noctis"- "noapte".

În 2021, toamna astronomică începe în 22 septembrie la ora 22:21, conform Observatorului Astonomic "Amiral Vasile Urseanu".

De asemenea, pe data de 22 septembrie la ora 22,21 este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

Echinocțiul de toamnă- Tradiţii şi obiceiuri

Echinocţiul de toamnă, 22 septembrie 2021.  Echinocțiul de toamnă marchează intrarea în anotimpul toamna și nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Astfel, de când avem calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie.

Tradițiile și obiceiurile de echinocțiu sunt concentrate în jurul credinței. Totodată, pentru cei care trăiesc la țară, echinocțiul marchează încheierea muncilor agricole.

În această zi, oamenii obișnuiesc să ducă la biserică bucate din gospodăria sa pentru a fi sfințite.

Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă.

Citeste si:  Echinocţiul de toamnă 2021: Cum vor fi zodiile afectate?

22 septembrie 2021: Echinocțiul de toamnă. Tradiţii şi obiceiuri
22 septembrie 2021: Echinocțiul de toamnă. Tradiţii şi obiceiuri[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si:  Ora de iarnă 2021: Când se schimbă ora în România?

O altă tradiție spune că prunele care se duc la biserică și apoi se păstrează pentru că vindecă rănile. De asemenea, se spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate neculese pentru Mama Natură.

Tot de echinocțiul de toamnă, sătenii sărbătoresc recoltele și pregătesc proviziile pentru iarnă. Mai mult, se mai crede că în această zi mor toate florile.

În ziua de echinocțiu, sătenii au obiceiul de a culeage strugurii, fac must, bat nucii și adună merele și gutuile.

De asemenea, echinocțiul de toamnă vine și cu modificări, efecte secundare asupra organismului uman. De exemplu, hipersomnia, somnolență excesivă în timpul zilei, ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Acest lucru se întâmplă atunci când ceasul biologic este întrerupt în timpul schimbărilor anotimpurilor, cum este și echinocțiul de toamnă.

Totodată, în această zi, nu există nicio înclinare spre axa pământului, ceea ce înseamnă că stă drept în sus și în jos, rezultând o cantitate egală de lumină și întuneric pentru toată lumea de pe planetă. După echinocțiul, oamenii care trăiesc în emisfera nordică, ca și în SUA, încep să primească mai puțină lumină solară pe măsură ce pământul se înclină de la soare.

Calendarul popular mai păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ''Zile şi mituri.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si