300 de focare active de pestă porcină africană în România

Ţara noastră înregistrează 300 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 29 de judeţe, cu 11 mai puţine faţă de săptămână precedentă, potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Author: Andreea Stoica luni 24 mai 2021 , 09:55

Pestă porcină africană
Pestă porcină africană
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Din totalul focarelor de pestă porcină active, şapte erau în exploataţii comerciale şi unul în exploataţii comerciale de tip A.

Un număr total de 140.163 de porcine erau afectate în focarele active.

În intervalul 14 mai- 20 mai s-au înregistrat 12 focare noi de PPA, câte două în judeţele Buzău şi Vâlcea şi câte unul în judeţele Bihor, Iaşi, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiş şi Vaslui. Alte 22 de focare au fost stinse în perioada menţionată, cele mai multe în judeţele Mureş (6) şi Olt (4).

Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

Citeste si: Cifre îngrijorătoare: 443 de focare de pestă porcină sunt active în România

Datele transmise de ANSVSA

"Din analiza focarelor active (300) rezultă că în unele judeţe (Gorj, Sibiu, Alba, Ilfov, Mehedinţi, Bihor, Giurgiu) există un număr de 91 focare de PPA confirmate în anul 2020 care nu s-au stins până la această dată. Motivul pentru care nu au putut fi stinse se datorează apariţiei de focare noi în aceleaşi zone, aspect care confirmă faptul că măsurile stabilite în zonele de protecţie şi supraveghere nu au fost respectate în totalitate. Din acest motiv Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus luarea unor măsuri de urgenţă astfel încât să fie prevenită apariţia de noi focare de PPA în jurul celor deja existente, iar după îndeplinirea condiţiilor legale acestea să fie stinse şi ridicate restricţiile în zonele respective.(...) Judeţele care au mai multe focare active, au focare nestinse din anul 2020", precizează reprezentanţii ANSVSA.

Citeste si: Focar de pestă porcină africană în judeţul Timiş

Pestă porcină africană
Pestă porcină africană

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.679 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si