
5 mituri despre somn, demontate de specialiști
Știm cu toții că somnul este vital pentru sănătate și ne dă energia necesară pentru o zi în care avem de îndeplinit tot felul de activități. În ideea de a ne organiza cât mai bine și mai eficient programul de odihnă, apelăm la tot felul de trucuri sau mituri, însă multe dintre acestea sunt false, iar specialiștii le-au combătut prin studii îndelung elaborate.
Iată câteva mituri despre somn demontate de specialiști:
Avem nevoie de 8 ore de somn pe noapte
Cel mai cunoscut mit despre somn este că ideal ar fi să dormim 8 ore pe noapte. În realitate, fiecare organism are nevoi diferite, în funcție de vârstă, tipurile de activități desfășurate, rutina de odihnă din timpul zilei și așa mai departe. Este adevărat că un somn de 8 ore este un somn bun, dar este posibil să ai nevoie de mai multe sau mai puține ore de odihnă pentru a funcționa optim.
Somnul de după-amiază îl strică pe cel de seară
Chiar dacă suntem obosiți după o zi de muncă, evităm somnul de prânz din falsa credință că o să dormim mai puțin și mai agitat în timpul nopții.
Citeste si: Dreptul la avort împarte lumea-n două
Puiul de somn de după-amiază să fie chiar un pui, adică să dureze o oră, iar după ce te trezești să mai ai un interval de cel puțin 6 ore până la somnul de seară.
Dușul înainte de culcare te trezește
E drept că un duș te trezește și îți dă energie în timpul zilei, dar unul călduț, înainte de culcare, ne relaxează mușchii și odată cu ei ne relaxăm și noi, astfel că, de fapt, este chiar indicat să facem un duș sau chiar o baie cu apă călduță înainte de culcare.
Alcoolul ne ajută să dormim mai bine
Într-adevăr, alcoolul îi ajută pe mulți dintre noi să se relaxeze și din acest motiv s-a născut mitul potrivit căruia ne-ar face și să dormim mai bine.
Citeste si: Acasă la Elena Merișoreanu
Însă, potrivit unui studiu publicat pe National Library of Medicine, alcoolul, de fapt, ne împiedică să intrăm într-o fază mai profundă a somnului, pentru că modifică tiparele de respirație.
Somniferele ne reglează somnul
Este adevărat, dar somniferele pot fi o soluție pe termen scurt, la care să apelăm doar în perioade dificile, cu un nivel ridicat de stres. Utilizate pe termen lung, somniferele ar putea chiar să ne accentueze insomniile, pentru că organismul se va obișnui cu ele, iar efectul lor va scădea spre 0.
Laura are 23 de ani și este din Suceava. A terminat facultatea de jurnalism în 2022 si va urma un master.
Face parte din echipa stirilekanald.ro din martie 2022.
Este o fire ambițioasă, creative, pasionată de frumos, sensibilă, dar și puternică.
”Sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce am zi de zi. Am ajuns aici datorită faptului ca îmi place să scriu”