A doua zi de Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfintei Treimi! Ce nu se face în Lunea Rusaliilor?
A doua zi de Rusalii 2023. Pe 4 și pe 5 iunie creștinii celebrează una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Iată care sunt tradițiile și superstițiile în cea de-a doua zi de Rusalii!
A doua zi de Rusalii 2023. Biserica Ortodoxă prăznuiește în Lunea Rusaliilor Biserica Ortodoxă pe Sfântul Duh, a treia persoană din Sfânta Treime, după cum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii.
A doua zi de Rusalii 2023. Ce semnifică sărbătoarea Rusaliilor?
Se spune că în ziua în care s-au împlinit 50 de zile de la Învierea Domnului s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu doar peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici.
Atunci apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și mulțimea era nedumerită. Sfântul Apostol Petru a vorbit în fața mulțimii, iar 3000 de persoane s-au convertit la creștinism. Se crede că sărbătoarea Cincizecimii este de fapt sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, cei 3000 de oameni au format cea dintâi comunitate creștină la Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
A doua zi de Rusalii 2023.Tradiții, obiceiuri și superstiții în a doua zi de Rusalii!
Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.
De asemenea, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.
La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane. Se spune că aceste frunze de nuc te feresc de toate relele.
Se mai spune că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.
În tradiția populară se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.
În zilele de Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împart orez cu lapte și cireșe.
În regiunea Ardealului, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă, relatează traditii-superstitii.ro.