Poetul Vasile Tărâțeanu a absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea din Cernăuți în urmă cu 50 de ani și a publicat aproape 20 de volume de versuri.  El a fost membru de onoare al Academiei Române.

Citeste si: VIDEO| Simona Săndulescu și-a pus capăt zilelor din dragoste

Președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Vasile Tărâțeanu a fondat asociații culturale, ziare, a fost membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România și

al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

Cine a fost Vasile Tărâțeanu

Vasile Tărâțeanu, poet român din Ucraina, s-a născut la 27 septembrie 1945, satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți.

Vasile Tărâțeanu

Vasile Tărâțeanu, poet român din Ucraina

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din  Cernăuți. Lucrează ca redactor la ziarul  Zorile Bucovinei  (1969-1981), apoi la Postul de Radio Kiev (1981–1991).

În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți a fondat Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“. Din anul 2000 er a președinte al "Fundației culturale "Casa Limbii Române" din Cernăuți.

A fost redactor-șef (sau director-fondator și editor) al gazetelor românești din Ucraina- Cernăuți:  Plai românesc  (1990–1994),  Arcașul", "Curierul de Cernăuți", "Junimea  etc.

A debutat editorial, în 1981, cu volumul  Harpele ploii.  Vasile Tărâțenu a publicat zeci de cărți de poezie, traduceri, proză, interviuri și monografii culturale. A fost premiat la o sumedenie de festivaluri și concursuri literare.

Citeste si: Cosmin din Casa Iubirii a fost descalificat! Vestea care i-a lăsat pe concurenți cu gura căscată. „Ștefania, dacă mă crezi, eu te aștept!”- kfetele.ro

Citeste si: Câţi bani a încasat Babasha la concertul Coldplay?! Invitatul trupei britanice lămureşte orice speculaţie: "Sunt niște idioețenii foarte mari"- radioimpuls.ro

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți își exprimă cele mai sincere condoleanțe familiei îndurerate în legătură cu această pierdere irecuperabilă pentru comunitatea românească din Ucraina. 

Mesajul premierului Nicolae Ciucă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj, luni, la moartea academicianului Vasile Tărâţeanu, în care a evidenţiat activitatea acestuia, prin care "a întruchipat idealurile românilor bucovineni".

"Am aflat cu regret despre trecerea la cele veşnice a domnului academician Vasile Tărâţeanu, reprezentant de seamă al comunităţii româneşti din nordul Bucovinei. Scriitor, jurnalist, membru de onoare al Academiei Române, preşedinte al Centrului Cultural Român 'Eudoxiu Hurmuzachi' din Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu a întruchipat idealurile românilor bucovineni, păstrând vie limba, literatura şi cultura românească încă din perioada sovietică şi în toţi aceşti ani după independenţa Ucrainei. Sunt alături de întreg mediul asociativ românesc şi de toţi românii care l-au citit, l-au îndrăgit şi l-au apreciat. Sincere condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a afirmat Ciucă, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si