A murit actrița Georgeta Luchian Tudor, soția lui Tudor Gheorghe

Veste tristă pentru cultura română și pentru scena teatrului românesc: actrița Georgeta Luchian Tudor, soția lui Tudor Gheorghe, a trecut în neființă. Cei doi artiști erau căsătoriți de peste cinci decenii.

Author: Razvan Ilie marți 26 ianuarie 2021 , 15:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Marea actriță Georgeta Luchian Tudor, soția artistului Tudor Gheorghe, a murit la vârsta de 87 de ani. Anunțul a fost făcut de foștii ei colegi de scenă de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

"Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță cu tristețe plecarea la cele veșnice a actriței Georgeta Luchian Tudor, una dintre actrițele emblematice ale unei instituții pe care a slujit-o cu un talent ieșit din comun. Instituția este alături în aceste momente de soțul ei, artistul Tudor Gheorghe", se spune în mesajul instituției teatrale din Craiova.

Citeste si: O femeie a murit în fața spitalului din Corabia așteptând o scrisoare medicală

A murit actrița Georgeta Luchian Tudor, soția lui Tudor Gheorghe

În noiembrie 2013, Teatrul Național a sărbătorit-o pe Georgeta Luchian Tudor  la împlinirea a 50 de ani petrecuți în lumea pe care a iubit-o atât, alături de colegii săi de scenă Leni Pințea-Homeag, Emil Boroghină, Valeriu Dogaru.

Georgeta Luchian Tudor e ste autoarea volumului de poezii, “Uneori femeile surâd” (Ed. Scrisul românesc, 2011). A plecat în această iarnă tristă, dar versurile sale, ca și amintirea unei actrițe depline, rămân, spun foștii ei colegi.

Citeste si: Doliu în lumea teatrului românesc: Actriţa Oana Ştefănescu a murit la vârsta de 60 de ani

Georgeta Luchian Tudor
Georgeta Luchian Tudor a murit. Într-un ultim spectacol memorabil a interpretat rolul Alice Voinescu, cunoscuta intelectuală din perioada interbelică, în spectacolul “Alice nu știe să moară”,
Mesajul colegilor de la Teatrul Național „Marin Sorescu”  

"Alice nu știe să moară…

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță cu tristețe plecarea la cele veșnice a actriței Georgeta Luchian Tudor, una dintre actrițele emblematice ale unei instituții pe care a slujit-o cu un talent ieșit din comun. Instituția este alături în aceste momente de soțul ei, artistul Tudor Gheorghe.

Născută la Brăila (6 septembrie 1934), Georgeta Luchian Tudor (numele de familie, Loch), a absolvit Institutul de Teatru în 1963, clasa profesor Ion Șahighian, asistenți David Esrig și Călin Florian. A dorit să fie ziaristă, dar teatrul a câștigat în ea una dintre actrițele de rasă, de a cărei noblețe artistică s-au bucurat generații de spectatori craioveni și nu numai.

A debutat la Naționalul craiovean în rolul Fanchette, în spectacolul „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais (1963). Farmec, gingășie, generozitate, așa a fost caracterizată în anii ce au venit, când a fost distribuită în roluri feminine complexe: Maria Lothundiaz (Valetul de cupă de H. de Balzac), Cenușăreasa (Pantofiorul de aur de E. Lițu), Dona Anna (Țărăncuța din Getafe de Lope de Vega), Cellia (Volpone de Ben Johnson), Dona Angela (Doamna nevăzută de Calderon de la Barca), Păuna (O piatră de hotar de Ion D. Sîrbu), Ara (Arca Bunei Speranțe de Ion D. Sîrbu), Clarice (Slugă la doi stăpâni de Goldoni), Sanda Augustin (Amurgul acela violet de Ion D. Sîrbu), Marion (Marion Delorme de V. Hugo), Domnișoara Nastasia (Domnișoara Nastasia de G. M. Zamfirescu), Nora (Nora de H. Ibsen), Viorica (Micul infern de Mircea Ștefănescu) etc.

A jucat în spectacole regizate de cunoscuți regizori: Georgeta Tomescu, Ion Maximilian, Valentina Balogh, Cătălina Buzoianu, Petre Sava-Băleanu, Călin Florian, Riszard Sobolewski, Cristian Hadji-Culea, Daniela Peleanu, Mircea Cornișteanu, Mihai Manolescu, Silviu Purcărete și alții.

În spectacolul “Micul infern” a jucat alături de soțul ei, artistul Tudor Gheorghe, cu care a fost împreună timp de 56 de ani. Cândva, Tudor Gheorghe declara: “Au fost ani frumoși, petrecuți lângă femeia care m-a îngrijit, m-a iubit și mă susține.”

În noiembrie 2013, Teatrul Național a sărbătorit-o la împlinirea a 50 de ani petrecuți în lumea pe care a iubit-o atât, alături de colegii săi de scenă Leni Pințea-Homeag, Emil Boroghină, Valeriu Dogaru.

Într-un ultim spectacol memorabil a interpretat rolul Alice Voinescu, cunoscuta intelectuală din perioada interbelică, în spectacolul “Alice nu știe să moară”, adaptare de Gheorghe Truță după jurnalul scriitoarei, în regia lui Mircea Cornișteanu. Este autoarea volumului de poezii, “Uneori femeile surâd” (Ed. Scrisul românesc, 2011). A plecat în această iarnă tristă, dar versurile sale, ca și amintirea unei actrițe depline, rămân: “Am fost întrebată de ce uneori femeile surâd. Şi am răspuns: pentru că plâng prea mult, în fiecare zi, pentru toate durerile lumii, nu numai pentru cele ale lor. Dar, doamnelor, domnişoarelor, pentru că este ziua noastră, vă doresc să surâdeţi mai mult, chiar şi atunci când vă doare inima… Pentru că surâsul e un balsam.”, scrie Teatrul din Craiova pe pagina de Facebook.

georgeta luchian tudor
Spirit artistic și cultural complex, Georgeta Elena Tudor a dovedit, de-a lungul timpului, și reale calități de poetă, publicând, în 2011, volumul de poezii “Uneori femeile surâd”

Georgeta Elena Tudor, parte din "generația de aur" a teatrului românesc

Georgeta Elena Tudor a slujit neîntrerupt scena craioveană, făcând parte din generația de aur a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, transmite Primăria Craiova pe Facebook.

"Cunoscută de iubitorii Thaliei sub numele de Georgeta Luchian, a încântat nenumărate generaţii de spectatori, care i-au admirat și aplaudat la scenă deschisă talentul, seriozitatea și pasiunea.

Spirit artistic și cultural complex, Georgeta Elena Tudor a dovedit, de-a lungul timpului, și reale calități de poetă, publicând, în 2011, volumul de poezii “Uneori femeile surâd”.

În anul 2018, în cadrul Zilei Municipiului Craiova, a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului, în semn de preţuire pentru întreaga activitate dedicată scenei teatrale craiovene și românești, dar și pentru admirabila misiune de promovare a culturii româneşti.

Astăzi, la trecerea în neființă, gândurile noastre se îndreaptă în aceste momente spre familia, prietenii și toți cei apropiați și transmitem îndoliatei familii, întreaga noastră compasiune și sincere condoleanţe!

Drum lin printre îngeri!", se spune în mesajul de pe Facebook.

Georgeta Elena Tudor a slujit neîntrerupt scena craioveană, făcând parte din generația de aur a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova

Georgeta Luchian și Tudor Gheorghe, 55 de ani de căsnicie

Tudor Gheorghe a povestit în urmă cu doi ani cum a decurs căsnicia de peste 50 de ani cu soția sa: „În anii studenţiei am întâlnit-o prima oară. Era de o frumuseţe absolută şi m-a fascinat încă din prima clipă. Mă duceam de fiecare dată să o văd în spectacole. Când am revenit în Craiova, după terminarea Institutului de Teatru, am reîntâlnit-o. Din toamna lui 1966 şi până astăzi nu ne-am mai despărţit. Ea a fost cel mai important cenzor al meu, m-a învăţat să gătesc şi să fac din bucătărie micul meu refugiu. Secretul căsniciei noastre este acela că nu am îmbinat niciodată profesia cu viaţa de familie. Împreună avem un fiu, pe Tudor Adrian, care ne-a dăruit un nepot”, a povestit Tudor Gheorghe pentru click.ro.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si