Doliu în lumea teatrului românesc: Actriţa Oana Ştefănescu a murit la vârsta de 60 de ani

Oana Ştefănescu, actriţă a Teatrului Odeon mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 60 de ani, a anunţat instituţia într-un comunicat.

Author: Mircea Pop duminică 24 ianuarie 2021 , 11:08

Doliu în lumea teatrului românesc: Actriţa Oana Ştefănescu a murit la vârsta de 60 de ani
Doliu în lumea teatrului românesc: Actriţa Oana Ştefănescu a murit la vârsta de 60 de ani
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Actriţa a murit în seara de 23 ianuarie 2021. Născută pe 19 noiembrie 1960, Oana Ştefănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.

Caragiale”, la clasa profesorului Octavian Cotescu, şi a debutat pe scena Odeon în spectacolul „Mincinosul”, după Carlo Goldoni, în regia Vlad Mugur, care a avut premiera pe 11 octombrie 1991.

La Odeon, a lucrat sub bagheta regizorilor Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Răzvan Mazilu, iar cea mai recentă premieră a ei a fost pe 20 decembrie 2019- spectacolul „Persona”, după Ingmar Bergman, în regia lui Radu Nica.

Oana Ștefănescu era foarte iubită de public

Actriţa Oana Ştefănescu avea în pregătire musical-ul „Cabaret”, de Joe Masteroff, pe muzica lui John Kander, semnat de Răzvan Mazilu, în care juca alături de soţul ei, actorul Ionel Mihăilescu.

Citeste si: Omagii pentru Larry King: ”Un maestru, o legendă a televiziunii”

„Oana este o mare actriţă, din specia cea mai rară, a celor care înţeleg teatrul şi îl fac cu responsabilitate şi cu o seriozitate dureroasă, adică aşa cum vreau şi eu să îl fac, ceva care se depărtează de noi şi face parte dintre «ultimii mohicani». Oana Ştefănescu lucrează un rol aşa cum un ceasornicar elveţian lucrează filigranat un ceas. Aş spune că Oana când lucrează are o atenţie filigranată, care mă emoţionează nespus în timpul lucrului.[...] Alături de ea, eu învăţ ce înseamnă teatrul adevărat, adică relaţie, profunzime, adică teatrul aşa cum trebuie să fie”, spunea coregraful, dansatorul şi regizorul Răzvan Mazilu.

A făcut roluri de neuitat

De-a lungul anilor, ea a obţinut mai multe premii: debut, în spectacolul „Este ciudat" (1987); pentru rolul Anne din filmul „Căţărarea", la Festivalul Tinerilor Creatori de Film (Bucureşti, 1987); pentru rolul din spectacolul „Matca" (1988); pentru rolul în filmul „Înnebunesc şi-mi pare rău"- Premiul UCIN (1993); pentru rolul Antigona (1996); pentru rolul din spectacolul „Scrisorile călugăriţei portugheze" (1997), cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ; a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2015.

Citeste si: O profesoară de 28 de ani a căzut de pe stânci în timp ce își făcea un selfie. Ce a urmat e șocant

Acestora li se adaugă Premiul de excelenţă pentru întreaga echipă de actori pentru spectacolul „…au pus cătuşe florilor" (regia Alexander Hausvater), la gala UNITER 1992.

Cea mai recentă apariţie a Oanei Ştefănescu a fost în cadrul emisiunii moderate de actriţa Rodica Mandache, Dialoguri teatrale @ODEON, difuzată online marţi, 17 noiembrie 2020.

Citeste si: Doliu în PSD. Un fost prefect și parlamentar al partidului a murit

„Teatrul Odeon este alături de familia îndurerată şi va păstra vie amintirea unei mari actriţe, dar mai ales a unui om care nu poate fi uitat”, a mai fost transmis.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si