Trei românii au fost victimele unui atac în Congo. Din păcate, unul dintre aceștia a murit, iar ceilalți sunt în stare gravă. MAE a emis o alertă de călătorie, potrvit informațiilor transmise de antena3.ro.

Un român a murit și alți doi sunt grav răniți, în Congo

Pe data de 15 iunie 2024, la frontiera cu Rwanda, în apropierea orașului Goma, o persoană a decedat și alte trei au fost rănite, în urma unui incident armat.

Atacul se pare că a fost lansat de către gruparea M23, care luptă împotriva statului Congo.

Citește și: Rusia ia în calcul pacea cu Ucraina! Vladimir Putin a dezvăluit ce condiții are pentru ca războiul să înceteze

Ambasada României la Luanda, Angola, a aflat că persoana care a murit și două din cele trei rănite sunt de cetățenie română. Românii atacați de gruparea M23 apărau statul congolez, fiind contractori în Republica Congo. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Potrivit sursei citate anterior, românul care a murit ar fi avut vârsta de 22 de ani.

Horațiu Potra a declarat că românii din Congor ar fi fost ținta grupării M23. Victima ar fi fost lovită de o rachetă, trimisă de la 4-7 km distanță, de către armata rwandeză.

Am fost tința unei rachete ghidate trasă de la sol de cei de acolo. Ieri, patrulă ce avea o dronă, verifica zonele din împrejurimi.

A fost ținta unei rachete trase de gruparea M23, susținută de armata rwandeză, trimisă de la 4-7 kilometri, care i-a fost fatală cetățeanului român. Singura comunicare cu exteriorul este pe calea apei și a aerului. Nu pot spune câți suntem aici, că mai ascultă și altă lume ”, a declarat, la Antena 3, Horațiu Potra, patronul firmei de securitate care se află în Congo, și pentru care lucra și românul ucis, potrivit adevărul.ro.

MAE, alertă de călătorie

Ministrul Afacerilor Externe a emis alerte de călătorie pentru Congo. MAE atenționează cu privire la conflictele armate din zonă recomandă oamenilor să nu tranziteze zonele.

"Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările în zonele estice şi nord-estice ale ţării, în special în zonele de frontieră cu Burundi, Rwanda şi Uganda. Se recomandă cu fermitate evitarea intrarii în/ ieşirii din R.D. Congo prin punctele de trecere a frontierei Goma şi Bukavu. În nordul şi sudul provinciei Kivu, armata congoleză desfăşoară activităţi militare. Autorităţile R.D. Congo fac eforturi continue pentru a păstra controlul şi securitatea pe întreg teritoriul statului, dar de multe ori grupuri de rebeli înarmaţi acţionează în mod dezorganizat şi provoacă incidente soldate cu atacuri armate, răpiri, violuri, furturi şi alte violenţe", se arată pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Citește și: Acordul istoric semnat de Zelenski și Joe Biden "deschide calea Ucrainei spre NATO". Următoarele 48 de ore, cruciale pentru războiul început de Rusia

De asemenea, alerta de călătorie avertizează oamenii cu privire la boli. Este un risc ridicat ca persoanele care ajung în Congo să se molipsească cu virusuri pentru care nu există tratament, cum ar fi, Ebola.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si